Hlavní obsah

VědaFest nahlédne do hlubin vesmíru, představí i potraviny budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do hlubin vesmíru či potravin budoucnosti umožní návštěvníkům nahlédnout 11. ročník festivalu vědy a techniky, který se koná ve středu 21. června od 8:30 do 19:30 v pražských Dejvicích na Vítězném náměstí. Venkovní populárně-naučná akce „VědaFest“ představí žákům ZŠ a SŠ i dospělým zájemcům 103 expozic na jednom místě.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Z loňského veletrhu VědaFest: vlasy dívky reagují na elektrostatický výboj z Van de Graaffova generátoru

Článek

Vstup na akci je volný, informuje České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze v tiskové zprávě.

„VědaFest vstupuje do druhé dekády. Pro všechny návštěvníky máme opět připraveno mnoho nových překvapení a akčních experimentů. Věříme, že si každý najde, co ho zajímá,“ řekl Libor Bezděk, ředitel Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, který akci spolupořádá.

Letošní ročník má téma Kořeny vědy, lidé se podle organizátorů setkají s vystavovateli z vysokých škol, volnočasových institucí a firem zabývajících se vědeckým výzkumem a popularizací vědy. Budou tak mít možnost seznámit se s nejnovějšími trendy a objevy v různých oborech.

FOTO: Pozor na vlasy! Vědecké experimenty přilákaly do pražských Letňan malé i velké

Věda a školy

Potrava budoucnosti: řasy a červi

Planetárium návštěvníky za bílého dne zavede do hlubin vesmíru, Česká zemědělská univerzita (CZU) v Praze zájemce seznámí s tajným životem lesa a představí potravu budoucnosti: červy.

Mikroskopické řasy jako potravu budoucnosti a to, že mikrobi jsou všude kolem nás, pak ukáže Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR. Vodohospodáři objasní dětem, jak funguje koloběh vody v přírodě.

Hmyz k jídlu: Budoucnost, které věří i české firmy

Zdraví

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (UK) v Praze zavede návštěvníky do života lidí za třicetileté války, lékařské fakulty ukážou, jak máme pečovat o své zdraví. Pedagogická fakulta UK zase návštěvníky naučí, jak neplýtvat potravinami.

Institut Ceitec společně s Vysokým učením technickým (VUT) z Brna odhalí, jak dlouho se různé materiály rozkládají v přírodě.

Česko může mít už příští rok nového astronauta

Věda a školy

„O autech na vodíkový pohon se dozvíte od společnosti Valeo, ZOO Praha vás seznámí s ohroženými druhy zvířat v přírodě a zachování jejich druhu, nejmodernější technologie představí Armáda ČR a hasiči z Letiště Praha. Česká geologická služba vás naučí rýžovat zlato, zeměměřiči seznámí návštěvníky se zaměřováním do map,“ popisují dále organizátoři. Celý program je k nahlédnutí na webu.

Na festivalu se podílejí vysoké školy, akademická pracoviště i volnočasové instituce a firmy. Pořadatelé chtějí návštěvníkům ukázat zábavnou interaktivní formou, že věda je všudypřítomná, a navíc nezbytná pro náš každodenní život.

VědaFest je společným projektem Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) a zmíněného ČVUT. Na akci přicházejí podle pořadatelů každý rok tisíce návštěvníků.

Studenti vymysleli chytrý svítící patník. Chrání zvěř

AutoMoto

Na Lipně slavnostně otevřeli novou stanici první pomoci

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám