Hlavní obsah

V Praze otevřeli nové centrum pro vývoj a testování kosmické a letecké techniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Možnosti testování kosmických a leteckých technologií má rozšířit nové centrum C3T v pražském Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ). Jeho budovu v Letňanech ve čtvrtek slavnostně otevřeli ministr dopravy Martin Kupka a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) a ředitel ústavu Josef Kašpar. Podle zástupců ústavu se budova, která stála zhruba 165 milionů korun, postupně naplní moderní technikou během následujících let.

Foto: Vít Černý, ČTK

Slavnostní otevření nové budovy určené pro aplikovaný výzkum kosmických technologií s názvem C3T - Czech Centre for Competitive Technologies, 6. října 2022, Praha

Článek

Výzkumným institucím i firmám nabídne testy, za nimiž je nyní nutné jezdit do zahraničí. Podle expertů to urychlí a zlevní vývoj nových technologií.

V Brně vyvinuli umělou inteligenci, umí třídit snímky už ve vesmíru

Internet a PC

Ředitel VZLÚ Josef Kašpar zdůraznil, že se centrum zaměří především na testy a vývoj bezpilotní letecké dopravy nákladů i lidí a kosmické technologie, které slouží i lidem na Zemi. Kromě možnosti dosud v Česku nedostupných experimentů se do centra o rozloze 6000 metrů čtverečních přesunou i některá pracoviště VZLÚ, jejichž současné prostory už nevyhovují.

Foto: Vít Černý, ČTK

Hala nové budovy

Prostory s prachovou čistotou

V centru budou mimo jiné prostory s řízeným prostředím a takzvanou prachovou čistotou - tedy ve standardu nutném pro práci na kosmické technice.

Už nyní v něm funguje řídicí stanoviště do kosmu vyslaných nanodružic VZLUSAT-1 a VZLUSAT-2, na jejichž vývoji se ústav podílel.

Raketa Falcon 9 odstartovala, na orbitu vynesla i českou družici s přístroji

Věda a školy

Zatímco první z družic, sloužících k ověření technologií, je na oběžné dráze Země přes pět let a nese třeba rentgenový dalekohled nebo v Česku vyvinutý radiační štít, druhá byla vynesená do kosmu letos v lednu. VZLUSAT-2 má jako hlavní přístroje dvě kamery sloužící k podrobnému pozorování a detailnímu snímkování Země.

Foto: Vít Černý, ČTK

Řídicí středisko družic

Šéf ústavní divize Space Juraj Dudáš řekl, že se připravuje infrastruktura, která umožní expertům sestavit družice s hmotností do 200 až 300 kilogramů a v areálu ústavu je také kompletně otestovat.

„Ty technologie, předpokládáme, sem budeme schopni implementovat v následujících jednotkách roků. Bude to postupné naplnění haly,“ popsal Dudáš.

Do vesmíru odstartoval „loutkonaut“ Hurvínek. Jeho družice žije

Věda a školy

Vývoj technologií se tak podle něj jednak zlevní, ale především zrychlí. „Dnes, pokud máte termín v zahraničí, tam musíte kompletně vyslat pracovníky,“ podotkl Dudáš s tím, že po vzniku některých alternativ v Česku tato nutnost odpadne a bude také možné snáze provést více testů.

Ján Zakucia z divize Aviation, který se zabývá bezpilotními drony, pak poznamenal, že u testů objednaných v zahraničí navíc bývá přesně daný program, u něhož nelze v případě potřeby pozměnit parametry. To, že bude vše na jednom místě, pak podle experta také sníží riziko poškození jednotlivých dílů.

Foto: Vít Černý, ČTK

Letadlo s elektrickým vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL) v rámci projektu

Foto: Vít Černý, ČTK

Robotická nedestruktivní zkouška povrchů ultrazvukem

Budova C3T byla částečně spolufinancovaná z evropských zdrojů v rámci Operačního programu Praha - Pól růstu. Výstavba centra začala loni.

Spolupráce s ESA

Experti z ústavu nyní mj. spolupracují s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) na vývoji větší družice v projektu AMBIC. „Už se bavíme o rozměrech 0,5 × 0,5 × 0,5 metru a váze třeba 50, 80 kilogramů,“ popsal vědec Petr Svoboda.

Pražská EUSPA zprovoznila další satelity pro navigační systém Galileo

Věda a školy

Podle Svobody je projekt pod drobnohledem ESA a tým z ústavu se tak „učí“ vývoj mohutnějších satelitů. Svoboda řekl, že těchto projektů je v Česku několik a příští rok se vyhodnotí, které dostanou zelenou pro další vývoj.

Foto: Vít Černý, ČTK

Slavnostní otevření nové budovy určené pro aplikovaný výzkum kosmických technologií s názvem C3T. Zleva ředitel VZLÚ Josef Kašpar a ministr dopravy Martin Kupka.

V iniciační fázi je podle Svobody také projekt QUVIK, který by měl v budoucnu vyústit v konstrukci prvního českého vesmírného dalekohledu optimalizovaného na ultrafialovou část spektra. Cílem vědecké mise bude podpořit další zapojení tuzemských vědců a průmyslu do kosmických projektů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s.

Výběr článků

Načítám