Hlavní obsah

V Ostravě spustili pilotní projekt. Chtějí vrátit do škol zubní prohlídky

Autobus se 40 školáky vyrazil v pátek ráno ze dvou základních škol na Karvinsku do Ostravy k zubaři. Zubní klinika AJNA spustila pilotní projekt, v jehož rámci chce vrátit zpět do škol preventivní zubní prohlídky. Stav chrupu školáků a předškoláků je totiž alarmující, navíc v Moravskoslezském kraji je velký nedostatek zubařů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Školáci vyrazili k zubaři.

Článek

„V Ostravě provozujeme pohotovostní službu, kde měsíčně ošetříme až 2000 pacientů. Většina vyhledá pohotovost, protože nemá přístup k zubaři. Alarmující je skutečnost, že jedna třetina z nich jsou děti do 15 let, některé z nich rodiče přivedli k zubaři poprvé v jejich životě,“ uvedl zubař a majitel ostravské kliniky AJNA Lubomír Beran.

Pilotní projekt

Proto ve spolupráci s karvinským senátorem Ondřejem Feberem (ANO) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou spustil pilotní projekt Školáci k zubaři.

Chceme program rozšířit do dalších obcí a měst
Ondřej Feber, senátor

„Dnes (v pátek) dorazilo prvních 40 dětí ze dvou základních škol: ze Stonavy a Doubravy. Věřím, že je to první vlaštovka, že budeme motivovat k zavedení preventivních zubních prohlídek i ostatní školy a zubaře,“ doufá lékař.

Správná péče o chrup vám ušetří desetitisíce, čisté zuby se jednoduše nekazí

Zdraví

„Kdysi měla naše republika perfektní preventivní program péče o chrup školních dětí. Je škoda, že se od toho upustilo. Na mou senátní kancelář se obracejí lidé z Karvinska s tím, že je pro ně téměř nemožné najít zubaře, který přijímá nové pacienty, a to hlavně pro děti. Proto jsem toto téma začal řešit,“ uvedl senátor Feber s tím, že na klinice v pátek školákům prohlédli chrup a udělali jednoduché zákroky. Složitější věci se budou dělat individuálně.

„Rodiče s dětmi přijedou na kliniku v dohodnutém termínu. Nic platit nebudou, vše je hrazeno zdravotními pojišťovnami,“ upozornil stomatolog Beran.

Studium zubařů v Ostravě už od září? Akreditace se blíží

Věda a školy

Hned prvnímu školákovi našel při prohlídce šest zubních kazů na stálých zubech. „To ještě není tak závažné, jsou horší případy. U tohoto chlapce jsme schopni to zvládnout,“ líčil zubař.

Rozšíření do dalších měst

Děti to chtěly mít rychle za sebou. „No zuby mě občas bolí, hlavně při jídle. U zubaře jsem byl zatím jen jednou, maminka už se pak nedovolala a jiného nenašla,“ popisoval jeden z žáků, který přijel ze školy ze Stonavy.

„Mám tady 18 dětí z prvního a druhého stupně. I já jsem jako dítě chodila ve škole k zubaři a zvládlo se to. Ráda bych, aby se prohlídky vrátily,“ reagovala vychovatelka Zdeňka Zetková, která děti doprovázela.

Podle senátora nyní nabídku využilo zhruba 12 procent školáků. „Jde o zkušební fázi. Někteří rodiče vyčkávají, jak to dopadne, zda se něco platí či nikoliv. Věřím, že v budoucnu bude mnohem větší zájem. Chceme program rozšířit do dalších obcí a měst,“ shrnul Feber.

Sto tisíc lidí na severu Moravy nemá zubaře. Řešte to, vyzývají Válka obce

Domácí

Nalákat lékaře do malých měst je téměř nemožné

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dětské stomatologické ordinace

Reklama

Výběr článků

Načítám