Hlavní obsah

K novému zubaři se do Ostravy sjeli lidé z celého regionu, ve frontě i nocovali

Právo, Denisa Doležalová

Obyvatelé Moravskoslezského kraje se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zubařů. Nedávno řešili v Bohumíně na Karvinsku, že novému zubaři zkolaboval systém registrací pacientů kvůli velkému zájmu lidí, v pondělí se na zubaře stála fronta v ostravské části Lhotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Byl jsem ráno v šoku. Všude plno, auta, přeplněné uličky. Na zubaře tu lidi ve frontě čekali jak za totality ve frontě na mandarinky, banány nebo pomeranče. Byl to mazec. Už o půl sedmé mi kvůli tomu volal soused a pak i místostarosta. Lidé tu prý stáli už od tří hodin od rána a už večer přijeli a spali v autech,“ popisoval situaci Právu starosta Lhotky Josef Šrámek (ODS). „Takové srocení na návsi už nebylo dlouho. Kvůli epidemii jsme letos zrušili i naši velkou akci Honění krále a dnes tohle,“ smál se starosta.

Ve frontě totiž nestáli místní lidé, ti už jsou podle informací Práva z 90 procent u nového zubaře zaregistrovaní. Svou ordinaci otevřel totiž už letos v červnu. V pondělí 14. září spustil druhé kolo. Na rozdíl od toho prvního, kdy se mu lidé hlásili telefonicky, chtěl ale, aby dorazili osobně. To telefonické nahlašování se jim totiž příliš neosvědčilo. A tak se lidé vyrazili zaregistrovat osobně.

„Přijeli až z Jesenicka a Bruntálska, dorazili i lidé z Hlučína, Hati a Mariánských Hor,“ upozornil starosta s tím, že celá obec vítá, že mají zubaře. „Je to zase zkvalitnění života u nás. Ve Lhotce žije kolem 1400 lidí,“ podotkl ještě starosta.

Na radnici se nový zubař obrátil s tím, že se mu zde líbí a rád by si zde postavil dům. „Bydlí zatím v Ostravě, ale parcelu už má u nás koupenou. Za prací jezdil do Brna. Ptal se nás, zda by se u nás nenašel nějaký prázdný objekt či místnosti na zubní ordinaci. My jsme měli volný dům po městské policii, nikdo se o to nehlásil, tak jsme se dohodli s městem a prodali jsme mu to. On si ho zrekonstruoval a v červnu ordinaci otevřel,“ vysvětlil starosta.

Dodal, že je v šoku, kolika lidem v kraji chybí zubař. „Bavili jsme se o tom, že v Moravskoslezském kraji skončilo na 60 zubařů a místo nich dorazilo snad jen šest,“ shrnul Šrámek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám