Hlavní obsah

V Liberci vyrostl unikátní monument. Podílelo se na něm přes 600 lidí i umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před budovou Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci (TUL) stojí od minulého týdne nový sochařský objekt. Je zajímavý tím, jak vypadá, a ještě více tím, jak vznikl. Je do něj vytesaný citát, který vygenerovala umělá inteligence na základě dojmů a zážitků, které popsalo na šest stovek zaměstnanců a studentů fakulty.

Foto: TUL - Adam Pluhař

Dílo vymyslela proděkanka Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Blanka Kirchner (na snímku)

Článek

Dílo vymyslela proděkanka sesterské Fakulty umění a architektury TUL Blanka Kirchner.

„Chtěla jsem vyjádřit podstatu, duši fakulty. Tu je ale těžké uchopit, protože je fakulta široce rozkročená – vyučuje se tu velký počet rozdílných předmětů. Napadlo mě ale, že by se na té duši mohli podílet všichni, co tu studují nebo pracují. Napříč obory i hierarchií fakulty. Vytvořila jsem tedy koncept, kde se různorodost uplatní,“ vysvětlila umělkyně a proděkanka.

Kvůli vzniku díla tak na pedagogické fakultě proběhla rozsáhlá anketa, v níž respondenti odpovídali na jednoduché otázky, týkající se jejich vztahu k fakultě. Popisovali také, co je během dne překvapilo, potěšilo, zaujalo nebo na co se těší. Všechny tyto vzpomínky a dojmy pak Blanka Kircher po částech zadávala umělé inteligenci.

Ostravští vývojáři chtějí oživit historické postavy, využijí k tomu umělou inteligenci

Věda a školy

„Pracovala jsem s aplikacemi Bing i ChatGPT. Zadání pro umělou inteligenci znělo: ‚Na základě vět vytvoř zástupnou větu‘ nebo ‚Na základě vět vytvoř haiku‘ či ‚Na základě vět vytvoř krátkou poezii‘. Takto jsem si s větami hrála a různě je kombinovala, až jsem od robota vygenerovala asi dvacet nových vět. Z těch vedení fakulty vybralo finální větu, která nejvíce reprezentuje fakultu a je ztvárněna na objektu u fakulty,“ přiblížila postup Kirchner.

Foto: FP TUL, .

Anketní schránka, do níž akademici a studenti na liberecké fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické vhazovali své texty.

Vítězným textovým memem, vygenerovaným umělou inteligencí, se stal citát „Vlny vědomostí a událostí formují náš životní směr“. Právě ten byl také vyřezán do sochařského objektu z cortenového plechu a teď je k vidění před fakultní budovou.

Močál temný

Další memy využije pedagogická fakulta v rámci různorodých promo aktivit. Například na potisk triček, tašek a jiných reklamních materiálů. Některé z vygenerovaných, ale i popsaných vstupních vět už také visí na fakultních chodbách.

Univerzity: Umělá inteligence je užitečná, musí se k ní ale přistupovat kriticky

Věda a školy

Jde třeba o věty: „Jedeme dál močálem temným“, „Jazyková korektura je jako honění tisíců zajíců najednou“ nebo „Paradox – předám svoje děti a jdu se starat o cizí“.

„Hodně jich obsahuje humor. Myslím ale, že vítězná věta fakultu dobře reprezentuje,“ zhodnotila studentka Kristýna Honcová, jež se do ankety tak zapojila.

Výběr zhruba stovky sesbíraných vět je součástí bookletu, který k odhalení monumentu vyšel. Dostupná má být brzy i online verze, kde bude všech 650 zaslaných textů, připomíná univerzita na webu.

Snahy o regulaci AI nezvládají držet krok s technologickým vývojem

Software

Reklama

Související témata:
Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická

Výběr článků

Načítám