Hlavní obsah

V dějepisné soutěži excelovalo těšínské gymnázium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějepisná soutěž studentů gymnázií České a Slovenské republiky má svých 75 finalistů. Nejlépe se ve znalostním kvízu z moderních dějin orientovaly tříčlenné týmy z Gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně. Bodovali také studenti Gymnázia Strakonice a Gymnázia Oty Pavla v Praze 5.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Do krajského kola 32. ročníku soutěže se ve středu zapojili gymnazisté z 298 škol od Prešova po Cheb. Hlavním organizátorem je Gymnázium Cheb, které také 21. listopadu pořádá ve svém městě celostátní finále.

„Maximální možný počet bodů je 154 a Český Těšín získal 151. To je fakt neuvěřitelné. To jsem opravdu žasl, jsou to skutečně borci. Ale hned další měli 147 bodů, což je taky úžasný výsledek,“ řekl Novinkám a Právu manažer chebského gymnázia a organizátor soutěže Miroslav Stulák.

„Otázky jsou vždycky hodně těžké. I profesoři z vysokých škol, kteří učí historii a jezdí k nám, říkají, že kdyby jejich studenti byli tak dobří, že by byli spokojení. Ale účastníci soutěže často ani nad studiem historie neuvažují. Počítají třeba s tím, že půjdou na medicínu a historii budou mít bokem,“ popsal Stulák.

Talentovaný student z Oder na Novojičínsku sbírá jedno ocenění za druhým

Věda a školy

Letos se okruhy točily kolem znalostí dějin v letech 1975 až 2000. Otázky připravili čeští historici Jan Rychlík a Petr Blažek, slovenské zastoupení představoval Milan Holec.

V první sadě 50 otázek měli studenti k úlohám vybírat jednu odpověď ze čtyř, u dalších 25 už odpovídali na otázky bez možností.

V další sadě přiřazovali ke jménům osobností politického a kulturního života události či roky úmrtí.

Na závěr bylo třeba připsat k fotografiím známých tváří alespoň příjmení.

Moderní dějepis: Dívky zajímá samet či holokaust, chlapce konflikty

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám