Hlavní obsah

V ČR má téměř čtvrtina prvňáků odklad školní docházky, zjistili statistici

Praha

V tuzemsku přibývá dětí, které nastupují do základní školy po odkladu povinné školní docházky. V loňském školním roce tvořily kolem 23 procent všech prvňáků, o čtyři roky dříve to bylo zhruba o čtyři procenta méně. Oznámil to na základě svých údajů Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Ze 108 tisíc loňských prvňáků jich 23 procent bylo starších sedmi let. To znamená, že byli po odkladu povinné školní docházky,“ konstatovala Helena Chodounská z ČSÚ.

„Podíl těchto dětí mezi prvňáky se od školního roku 2014/2015, kdy dosahoval 19,3 procenta, plynule mírně zvyšuje,“ dodala.

Vysoké nároky na děti?

Podobný podíl dětí s odkladem jako v současnosti nastupoval podle ČSÚ do prvních tříd v době před deseti lety. Ve školním roce 2008/2009 tvořily 22,8 procenta prvňáčků. Poté se podíl sedmiletých v prvních třídách postupně do roku 2014/2015 mírně snižoval, než nastal opět nárůst.

Nejčastěji nastupují do školy děti až v 7 letech v Olomouckém, Ústeckém a Karlovarském kraji, nejméně v Praze.

Důvody změny podle Chodounské statistici neznají. Z dřívějších vyjádření odborníků plyne, že časté odklady v ČR souvisejí s vysokými nároky školy na děti.

Častěji kluci

Odklad školní docházky dostávají častěji chlapci než dívky. „U chlapců se odložené školní nástupy týkaly loni asi 30 procent z nich, a byly tak skoro dvakrát častější než u dívek, u kterých se jednalo o 16 procent,“ vypočetla Chodounská.

Mezi kraji jsou v tomto ohledu rozdíly. Nejčastěji nastupují do školy děti až v sedmi letech v Olomouckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Nejméně často pak v Praze a na Vysočině.

Odkladů je zřejmě až příliš

Experti dlouhodobě upozorňují, že je v ČR zbytečně moc dětí, které do školy nastupují až v sedmi letech. Odklad by přitom měl být jen výjimečným opatřením, které by se mohlo týkat dvou procent dětí.

Za zásadní považují odborníci změnu přístupu škol, tak aby uměly pracovat s různě vyspělými dětmi.

Ministerstvo školství si snížení počtu odkladů slibovalo od některých opatření, která prosadilo v minulých letech. Ke zlepšení připravenosti dětí na školní docházku mělo přispět například zavedení povinného posledního roku předškolního vzdělávání nebo posunutí zápisů do prvních tříd z období v lednu a únoru na duben.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám