Hlavní obsah

V Brně září Temnalóna, noční podoba Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do parku na brněnské Kraví hoře míří poslední dny v podvečer stovky, možná i tisíce lidí. Vybaveni dekami, pitím a dobrým jídlem si v parku udělají pohodlí a pak sledují, jak začíná zářit Temnalóna, desetimetrový nafukovací model noční podoby Země. Společnost ji dělá Terralóna, tedy denní podoba naší planety. Modely jsou hlavním lákadlem Festivalu planet pod brněnskou hvězdárnou.

Brněnský festival planetVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Něco takového návštěvníci nikde jinde nezažijí, model temné podoby Země nikde jinde na světe není. Je to úžasná podívaná. Při pěkném počasí nafukujeme modely mezi druhou hodinou odpoledne a půlnocí, ale nejlepší podívanou nabízí za soumraku, kdy je ještě trochu světlo, ale modely už září,“ lákal ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Novinkou letošního festivalu je právě Temnalóna. A pokud byste si mysleli, že se jedná o nějakou přibližnou podobu naší planety, budete na velkém omylu. Jak Dušek upozornil, na tak velké modely je potřena podklad v obrovském rozlišení. Při tvorbě modelu se pracovalo se snímky ze sondy Suomi, která od roku 2012 monitoruje naši planetu z výšky asi osm set kilometrů.

Nad Brnem zazáří Temnalóna, noční Země plná světel

Věda a školy

„Můžeme tu samozřejmě předvést nějakou snovou planetu, ale to by nebylo ono, chceme totiž naše návštěvníky i poučit. Na modelu jsou vidět i města jako Brno, Ostrava nebo Vyškov. Chodím okolo toho a objevuji nové věci. Třeba dneska jsem zjistil, že v jižním Maroku je nejdelší pásový dopravník na světě. A my ho tam máme,“ usmál se Dušek.

Dva modely Země budou v parku k vidění ještě tento víkend. Festival pak bude pokračovat ještě od 1. do 8. srpna, kdy se ke dvěma modelům přidá i Lunalón (Měsíc), Marsmeloun (Mars) a Heliosféra (Slunce).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám