Hlavní obsah

Už jsou tady. Do Evropy se dostal nejinvaznější druh mravence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrakusy

Podle nové studie byl jeden z nejinvaznějších druhů mravenců na světě poprvé nalezen i v evropské přírodě. Výzkumníci identifikovali 88 mravenišť tohoto invazního, nepůvodního druhu poblíž sicilského města Syrakusy. Kolonie mravenčího druhu s latinským jménem Solenopsis invicta nalezená v Itálii by se mohla rozšířit dále po evropském kontinentu, upozorňují vědci.

Foto: Profimedia.cz

Mravenci Solenopsis invicta

Článek

Zavlečený mravenec pochází z Jižní Ameriky, avšak během minulého století se rozšířil po velké části Spojených států, Mexika, Karibiku, Číny a Austrálie.

Obyvatelé Sicílie vědcům prozradili, že mravenčích kousnutí od roku 2019 přibylo

Když se cítí ohrožen, může být daný hmyz agresivní, přičemž jeho kousnutí je bolestivé, podráždí pokožku a může způsobit různé alergické reakce. Mravenec může rovněž poškodit plodiny i místní ekosystémy, varují vědci stojící za novou studií, která byla zveřejněna v pondělí v odborném časopise Current Biology.

„Věděli jsme, že tento den přijde“

„S. invicta je jedním z nejhorších invazních druhů. Může se šířit znepokojivě rychle,“ uvedl podle zpravodajské stanice CNN vedoucí studie Mattia Menchetti, výzkumník z Institutu evoluční biologie ve Španělsku.

Hejna létajících mravenců vyhnala v západní Francii turisty z pláží

Cestování

„Nalezení tohoto druhu v Itálii bylo velkým překvapením, ale věděli jsme, že tento den přijde,“ dodal.

V Evropě byl tento mravenec již dříve nalezen v dovezených produktech ve Španělsku, Finsku a Nizozemsku, ale jeho výskyt ve volné přírodě na kontinentu nebyl nikdy předtím potvrzen, píše list The Guardian. Čili nová studie je první, která hovoří o jeho evropské kolonii.

Solenopsis invicta žije v předměstské oblasti Syrakus. Není jasné, jak a kdy se tam ohniví mravenci dostali. Badatelé se domnívají, že hmyz musel dorazit na místo v souvislosti s nějakou významnou lidskou činností, a jako možný příklad uvádějí místní přístav.

Kde jsou motýli? Na jaře tu prakticky nebyli, upozorňují vědci

Věda a školy

Studie konkrétně naznačila, že vítr mohl dopravit okřídlené mravenčí královny ze severozápadní části Syrakus, kde se nachází obchodní přístav. Genetická analýza mravenců odhalila, že se s největší pravděpodobností rozšířili ze Spojených států nebo Číny, kde je také Solenopsis invicta invazním druhem.

Sicilští obyvatelé navíc vědcům prozradili, že mravenčích „útoků“ od roku 2019 přibylo.

Vědci tvrdí, že mravenci by se mohli brzy rozšířit dále po Evropě, protože zhruba sedm procent kontinentu – včetně velkých městských oblastí, jako je Barcelona, Řím, Londýn či Paříž – disponuje klimatickými podmínkami, které jsou pro daný druh vhodné.

Invazní (nebo též invazivní) druh se na dané území dostal až s přispěním člověka, je tam tedy nepůvodní. Podařilo se mu zdomácnět a nyní se již samovolně a nekontrolovaně šíří, což může být spojeno s různými škodami včetně úbytku druhů původních – často těch, které mají podobnou funkci v přírodě.

Escobarovi hroši sužují Kolumbii. Vláda je chce vyvézt, ekologové vybít

Koktejl

Pozor na klejichu. Ochránci přírody z Pálavy varují před šířením invazní rostliny

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám