Hlavní obsah

Unikátní technologie ještě lépe vyčistí nemocniční odpadní vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4 využije jako první zdravotnické zařízení v Česku unikátní technologie, které umožňují efektivnější a účinnější odstraňování znečišťujících látek v odpadní vodě. Modernizace čistírny odpadních vod v krčském areálu, jež se denně vypořádá se sto kubíky vody, startuje v těchto dnech. Práce by měly skončit v závěru dubna.

Foto: PVK

Nemocniční čistírnu čeká modernizace

Článek

Projekt cílí na čištění specifických nemocničních odpadních vod přímo u zdroje. Ty mohou mít nejen infekční charakter, ale jsou zatíženy tzv. mikropolutanty, a to především léčivy, s nimiž se současné technologie nedokážou vypořádat.

„Do kanalizace vypustíme předčištěnou vodu prostou hydroorganismů i stopových prvků,“ uvedl náměstek ředitele nemocnice Jan Halíř.

Technologie v čistírně doplní zbrusu nový stupeň čištění, který už vyčištěnou vodu mikropolutantů zbaví. „Budeme k tomu používat tři technologie: mikrofiltraci, ozonizaci, filtrace přes granulované aktivní uhlí,“ vysvětlil zjednodušeně Robert Kvaček z Pražských vodovodů a kanalizací.

Zůstat v nemocnici s dítětem? Musí to jít i zdarma, tvrdí Válkův resort

Domácí

Podle něj jde o procesy, které se používají na čistírnách na západ od nás, ale v prostředí České republiky jsou unikátní. „Chceme přispět k tomu, aby se znečištění, které v nemocnici logicky vzniká, zachytilo ještě před tím, než se dostane na Ústřední čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově,“ uvedl.

Modernizace zařízení v Thomayerově nemocnici vyjde na 25 milionů korun. Většinu uhradí granty z Norských fondů.

Ohrožení pro ekosystémy

Náměstkyně ředitele nemocnice Jitka Soukupová ujistila, že ani bez speciálního zařízení lidem z odpadních vod nehrozí žádná rizika.

„Ale když se podíváte na současné výzkumy třeba vlivu mikropolutantů na ekosystémy, tak stopové prvky léčiv - zejména hormonálního charakteru - i léčiva, která se používají v onkologii, je ohrožují. Není úplně jedno, že je vypouštíme, jakkoliv nás to primárně neohrožuje. To sekundární ohrožení tady je. A určitě je nutné se tím zabývat,“ shrnula.

Hasiči se ponořili do čistírny odpadních vod v Ostravě. Zkoušeli sváření

Krimi

Nanoplasty v jídle: Každý týden sníme platební kartu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám