Hlavní obsah

Zůstat v nemocnici s dítětem? Musí to jít i zdarma, tvrdí Válkův resort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chce rodič zůstat s dítětem v nemocnici, musí mu to být umožněno, aniž by cokoli platil. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví, aby vyloučilo případy, kdy si nemocnice účtují i za přistavení židle k posteli. Poskytnout by měly všude místo pro přítomnost jednoho rodiče i bez poplatků. Zůstanou ale i zpoplatněné možnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nemocnice vám může nabídnout dvoulůžkový pokoj, pravidelnou stravu i sprchu. Vždy ale musí mít i základní způsob, kterým lze právo na přítomnost u dítěte naplnit, a ten musí být zdarma,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). „Třeba židle u postele by měla být bezplatná, jako úplné minimum,“ dodal.

Rodič, pěstoun nebo opatrovník má ze zákona právo zůstat v nemocnici s nezletilým dítětem nepřetržitě.

Loni to resort nemocnicím zopakoval v metodice, kterou se mají řídit. Nyní plánuje zabránit zneužívání poplatků a do zákona o zdravotních službách vepsat, že nelze vyžadovat platbu a teprve pak dovolit rodiči zůstat s potomkem v nemocnici. Novela by mohla platit od ledna příštího roku.

Děti mají při hospitalizaci nárok na přítomnost rodiče. Nepřetržitě

Domácí

Loni upozornil Český helsinský výbor na stížnost vůči Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze.

Ta si podle ceníku kliniky dětské chirurgie a traumatologie účtovala za „židli doprovodu“ na standardním pokoji 220 až 330 korun. Proti tomu se výbor v otevřeném dopise ohradil a označil to za neetické a nelegální.

„Chápeme, že jsou na tom nemocnice finančně špatně, ale toto není cesta, jak to řešit,“ řekla Novinkám Vedoucí projektu na ochranu práv dětí ve výboru Ágnes Bučinská Němečková, která je spoluautorkou dopisu.

V ceníku vydaném 1. ledna letošního roku byla položka přeformulována na „doprovod nemá lůžko“ a nemocnice si za ni žádala 200 až 300 korun plus stravné.

Poté, co Novinky požádaly o vysvětlení, v čem se oba pojmy fakticky liší, vydala nemocnice nový ceník. V něm už doprovod dítěte zpoplatněn není.

Přítomnost rodičů? Nemocnice se bouří

Domácí

„V novém předpisu je zpoplatněn pouze pobyt osoby blízké či doprovázející u hospitalizovaného dítěte, a to na lůžku nebo na přistýlce,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Dříve uvedená formulace byla podle něj nevhodná a vznikla administrativní chybou. Hradí se služby nad rámec standardní péče.

Podle Němečkové se ale od loňského listopadu diskuse příliš neposunula. Podobných případů navíc přibývá. Zčásti i proto, že je obtížné za porušení nemocnici potrestat. Sankce zákon neukládá a rodinám nezbývá než se pustit do nejistých soudních sporů.

Rozdílné podmínky

Situaci komplikuje stavební dispozice nemocnic, která neumožňuje, aby se do místností vešla lůžka i pro rodiče.

Podle odborné garantky organizace Srdcem Robinson Alice Řezníčkové není ale ani cestou přistavit jen židli k posteli, a navíc za to od lidí vybírat peníze.

„Mít tam těžce nemocné dítě a k tomu nemít možnost se umýt, lehnout si, to je hrozně náročné. Vydržíte to jednu noc a pak se zhroutíte. Pokud chcete být dítěti oporou, musíte odpočívat. Je to obrovský stres,“ zdůraznila. Jako dětská sestra působí desítky let v dětském kardiocentru ve FN Motol.

Dosud platí pojišťovna přítomnost rodiče u dětí do šesti let, což považuje Řezníčková za překonané. Pomohla by úhrada pobytu jednoho rodiče bez ohledu na věk. Stále častěji se totiž daří těžce nemocné děti zachránit a v nemocnici pak tráví delší čas.

Doporučení ministerstva ale naráží na realitu. „Něco jiného je, když dítě leží na JIP s infuzí v městské nemocnici a maminka tam může spát, a když leží na resuscitačním JIP v kardiocentru, kde jsou děti po transplantaci. To se nedá srovnávat,“ upozornila Řezníčková s tím, že i sestry chtějí, aby rodiče mohli u dětí zůstat.

Zapotřebí je ale pochopení i ze strany rodičů. Ne vždy lze komfortní podmínky zajistit. Systém by měl podle ní přihlížet i k možnostem nemocnic.

Rodiče budou za dítětem do nemocnice smět i v noci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám