Hlavní obsah

Hasiči se ponořili do čistírny odpadních vod v Ostravě. Zkoušeli sváření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ve špinavé vodě třetí největší čistírny odpadních vod v tuzemsku, která patří Ostravským vodárnám a kanalizacím, ukončila v úterý dopoledne trojice hasičských potápěčů jeden z nejnáročnějších kurzů přilbového potápění. Jeho absolvování jim umožní pracovat v kontaminovaných, toxických, radioaktivních a jinak nebezpečných vodách, které by pro běžného potápěče mohly být i smrtelně nebezpečné.

Potápěči v čističceVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Aby se potápěč dostal do takového specializačního kurzu, musí už mít nějakou větší zkušenost, minimálně pět šest let,“ poukázal Oldřich Hauser, velitel čety Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína na Opavsku.

Upozornil, že při práci v nebezpečné vodě má hasič na sobě těžký potápěčský oblek, jehož váha je okolo 50 kilogramů. „Nejtěžší je nerezová přilba, která váží čtrnáct kilo,“ dodal s tím, že oblek má nejen řadu bezpečnostních prvků, ale jeho součástí je i záložní systém, který zabrání vniknutí nebezpečné látky do dýchacích cest i samostatného obleku, nebo dva druhy závaží.

„Přilba je opatřena záložním systémem i jednocestným ventilem, komunikací, přísunem vzduchu a kontrolou hloubky,“ popsal s tím, že pohyblivost v takovém obleku je velmi obtížná. Potápěči v něm zvládnout pracovat ve vodě hodinu, maximálně hodinu a půl. „Dělají montážní činnost, řezání, sváření nebo dělení materiálu,“ vyjmenoval Hauser.

Potápěči lovili ve Vltavě luxusní pero z edice Jeana Valjeana

Krimi

Právě oprava pokažené armatury byla na závěr kurzu úkolem trojice potápěčů. „Měl jsem najít šoupě, vyšroubovat z toho dva šrouby, uložit je zpátky do takového pytlíku a pak zahájit výstup nahoru. Všechno jenom hmatem,“ popsal jeden z nich, hasič Josef Brožek z Královehradeckého kraje.

Neviděl nic

Potvrdil, že v nádrži biologického čištění, do které se musel ponořit, byla naprostá tma. „Měl jsem ruku před očima a vůbec nic,“ řekl a dodal, že ponor v těchto podmínkách je náročný fyzicky i psychicky.

„Oblek a přilba něco váží, to je ta fyzická zátěž, a ta psychická je u dekontaminace po vynoření, která je poměrně dlouhá. Člověk už toho má dost, chtěl by jít, ale nemůže,“ připojil muž, který ale odmítl, že by se bál do špinavé a zapáchající vody ponořit. „Věděl jsem do čeho jdu, to nebyl problém,“ prohlásil.

Podle vedoucího provozu ostravské Ústřední čistírny odpadních vod Daniela Žárského se hasiči potápěli do jedné z aktivačních nádrží, která je součástí biologického čištění odpadních vod. Voda tak obsahovala fosfor či dusík.

„Je v nich aktivační kal, který čistí odpadní vodu tak, že vstřebává do sebe a požírá organické znečištění, které je v té odpadní vodě,“ nastínil. Nádrž o rozloze 30 krát 30 metrů má hloubku 4,5 metru.

Když měl Žárský přirovnat k něčemu obsah nádrže, řekl, že voda v ní je jako hodně špinavá řeka nebo hodně čisté hnojiště. „V části, kde se potápí hasiči, je neprovzdušňovaná část, v níž se dá ještě obtížně plavat, kdežto v dalších nádržích, které jsou už provzdušňované, se kvůli nízké hustotě provzdušňovacího média v podstatě plavat nedá,“ uzavřel.

Do kanálů pod Ostravou chodí vodohospodáři s chytrými brýlemi

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám