Hlavní obsah

UK a Středočeský kraj spustily průzkum, má zmapovat rozhodování žáků o volbě střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy (UK) v Praze spustil dotazníkové šetření, jehož cílem je zmapovat rozhodování žáků posledních dvou ročníků základních škol o volbě střední školy, jejich preference a představy o dalším vzdělávání a profesní dráze. Výsledky výzkumu mohou podle autorů pomoci upravit přijímačky a kapacity SŠ, aby lépe odpovídaly životním plánům uchazečů o středoškolské vzdělání.

Foto: Středočeský kraj

Středočeský radní pro oblast školství Milan Vácha

Článek

Do šetření se zapojilo i hlavní město Praha.

„Abychom mohli připravit modernizaci oborové struktury na středních školách zřizovaných krajem, potřebujeme kvalitní a relevantní podklady. Jedním z nich budou výsledky výzkumného šetření, které provede Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty UK. Chceme zjistit aktuální zájem žáků 8. a 9. tříd ZŠ a jejich preference, stejně tak zjišťujeme názory jejich rodičů. Chceme vědět, kde by žáci chtěli skutečně studovat. O jaký obor by měli zájem na prvním místě, kdyby nemuseli řešit přijímací zkoušky, kdyby nekalkulovali,“ vysvětlil středočeský radní pro oblast školství Milan Vácha (STAN).

Souběžně podle něj chtějí získat zpětnou vazbu na letošní přijímačky.

„Suplujeme stát.“ Středočeský kraj uvolní 90 milionů na rozšíření škol

Věda a školy

„Připravili jsme anonymní online dotazníky, ve kterých se ptáme na preferované středoškolské obory, rozhodování o volbě střední školy, přípravu na přijímací zkoušky, u žáků 9. ročníků zjišťujeme také úspěšnost v přijímacím řízení. Vyplnění dotazníku pro žáky 9. ročníku trvá přibližně jednu vyučovací hodinu a pro žáky 8. ročníku přibližně 30 minut, a žáci by jej měli ideálně vyplnit ve škole, např. v počítačové učebně, abychom získali odpovědi také od dětí, které mají doma omezený přístup k internetu,“ doplnil David Greger, ředitel Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání na pedagogické fakultě.

„Hlavním cílem je, aby odpovědělo co nejvíce žáků 8. a 9. tříd ZŠ a jejich rodičů. Čas se krátí - byť se šetření uzavře až 7. července, tak se již tento pátek může většina z nich ‚rozutéct‘ na prázdniny,“ upozornil pro Novinky radní Vácha.

Přístupové kódy a veškeré informace měly rodičům - ideálně minulý týden - rozeslat jednotlivé základní školy.

Středoškolské obory se budou měnit

Věda a školy

Školy nejsou přeplněné k prasknutí

Kupříkladu na pražských ZŠ je nyní asi 450 dětí, které se nedostaly na žádnou SŠ, jak vyplývá z nedávného jiného anonymního průzkumu mezi deváťáky. Většina z těchto dětí je z Ukrajiny, informoval pražský radní pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).

Část z nich na české SŠ nechce a preferuje online výuku z ukrajinských škol, část má zájem spíše o učební obory.

Dotazníky zjistí, kdo se v Praze nedostal na žádnou střední školu

Věda a školy

Klecanda zmínil, že na některých oborech a školách jsou stále volná místa. Mnohé školy tak budoucí studenty stále přijímají. Zvažuje se proto vypsání třetího kola přijímacího řízení tam, kde je ve třídě zatím jen 15 nebo méně budoucích studentů prvního ročníku, nebo otevření nových tříd žádaných oborů. Otevřít by se tak podle radního mohla gymnaziální třída i třída na učilišti.

To, že jsou na pražských SŠ neobsazená místa, zjistilo ve svém průzkumu i ministerstvo školství. Úřad v červnu oslovil 194 SŠ v Praze a 149 ve Středočeském kraji a zjistil, že k 19. červnu byly SŠ v metropoli naplněné téměř z 92 procent a ve Středočeském kraji téměř z 88 procent. V gymnáziích a na lyceích, které zřizuje pražský magistrát, bylo 116 volných míst, dalších 216 míst bylo na soukromých nebo církevních školách.

Ve Středočeském kraji bylo volných 81 míst, z toho 77 na školách, které zřizuje kraj. V ostatních oborech na školách, které zřizuje Praha, bylo 369 míst, na školách zřizovaných Středočeským krajem 380 míst. Další místa nabízela soukromá vzdělávací zařízení.

Středočeský kraj zároveň připravuje další kroky k modernizaci oborové struktury ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem (NPI).

Vysvědčení si dříve než v pátek převezmou žáci ve 34 základních školách

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám