Hlavní obsah

Učitelská platforma se pustila do odborů: Zneužily původní záměr stávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti akci odborů v Praze, která podle něj záměr učitelské stávky zneužila a spojila s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením. Že odbory neinformovaly, kdo bude na demonstraci vystupovat, považuje předsedkyně platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová za skandální.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

Podle jejího názoru by měl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula odstoupit.

Proti pondělní akci odborářů a „zneužití původního záměru“ stávky se učitelský spolek vymezil na sociální síti X.

Spolek se podle Mazancové distancuje od demonstrace a jejích pořadatelů. Reagoval tak mimo jiné na vystoupení na demonstraci blogera, který si říká Vidlák, občanským jménem Daniel Sterzik.

Protesty proti úspornému balíčku a vládě jsou podle Mazancové něco jiného než vystupování proti demokratickému zřízení. Na demonstraci spolku podle ní vadí více věcí, mj. to, že odbory nikoho neinformovaly, kdo bude na pódiu vystupovat.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

„Z různého pohledu je to na odstoupení pana předsedy Středuly,“ řekla pro ČTK.

Od některých lidí se distancoval i šéf školských odborů

Od některých vystupujících, například Sterzika, se distancoval podle ČTK i šéf školských odborů František Dobšík.

Sterzik v minulosti vystupoval např. na demonstraci pořádané neparlamentní stranou Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla. Je označován za proruského dezinformátora, v minulosti na něj upozorňoval i web manipulatori.cz.

„Boj za zachování nebo zlepšení podmínek vzdělávání neznamená boj proti vládě a demokracii! Nepodporujeme proruské kolaboranty!“ uvedla Učitelská platforma na síti X. Sám Sterzik uvedl, že na demonstraci byl hostem.

Stávkují tisíce škol. Mnohé jsou zavřené, další omezily provoz

Domácí

O programu odborářských protestů nebyl spolek podle svého vyjádření předem informován a nijak se na něm nepodílel.

Na sociálních sítích se objevují názory lidí, že odborové svazy zneužily učitelskou stávku pro svůj prospěch. Naopak podle náměstka ministra školství Jiřího Nantla je třeba akce brát jako dvě různé věci.

„Dnešní (pondělní) vystoupení významné části školské komunity a povšechnou odborovou akci berme jako dvě naprosto různé věci,“ uvedl na sociální síti X Nantl.

Odbory protestovaly proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

FOTO: Den stávek. Do ulic vyrazili odboráři i studenti

Domácí

Učitelská platforma je spolek, který sdružuje asi 2000 učitelek a učitelů mateřských, základních, středních, základních uměleckých a vyšších odborných škol.

Na středních, základních a mateřských školách v Česku je podle statistik ministerstva školství za loňský rok zhruba 180 tisíc učitelů, kteří mají různé typy úvazků.

Münich: Reálné výdaje na školství rychle klesají

Domácí

Vlna hněvu vládu nesmete, míní experti

Domácí

Výběr článků

Načítám