Hlavní obsah

Mimořádný nález. Vědci objevili na Karlovarsku čelist neznámé pravěké šelmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedná se o naprosto mimořádný nález: nový druh i nový rod. Tak vyhodnotili po několika letech bádání odborníci objev tzv. šelmy z Valče. Levá část dolní čelisti této dosud neurčené šelmy, která žila před zhruba 34 miliony let, tedy v raných třetihorách, byla objevena před sedmi lety během geologických výzkumů nedaleko Valče v Čechách na Karlovarsku.

Foto: NM, Jan Sovák

Čelist šelmy z Valče a přibližná rekonstrukce daného pravěkého zvířete

Článek

Šelma z Valče, jak prokázalo důkladné zkoumání odborníků, ukazuje na nejstarší migraci tzv. kočkotvárných šelem do Evropy.

„Dokládá výskyt drobných forem šelem s tendencí k všežravosti, o jejichž přítomnosti jsme doposud v Evropě nevěděli,“ vyhodnotil nálezce Boris Ekrt s tím, že na výzkumu s těmito závěry se podílelo nejen Národní muzeum (NM), ale i Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy (UK) v Praze, Česká geologická služba a francouzská univerzita v Poitiers.

Patřila k prvním zástupcům těchto šelem v Evropě

„Bylo prokázáno, že čelist náleží velmi ranému zástupci kočkotvárných šelem,“ pokračoval vědecký pracovník Národního muzea. „Do této skupiny náleží např. dnes žijící kočkovité šelmy, cibetky, promyky či hyeny,“ dodal Ekrt.

Nový savec doputoval do Česka z Afriky. Na Chebsku spustí monitoring bělozubky tmavé

Věda a školy

Nález části dolní čelisti z lokality u Valče představuje doposud neznámý rod a druh. „Byl popsán jako Fejfarictis valecensis, na počest významného českého paleontologa profesora Oldřicha Fejfara, a podle místa nálezu,“ prozradil nálezce čelisti.

Foto: NM

Čelist šelmy z Valče po částečném vyjmutí z horniny

„Šelma z Valče představuje spolu s francouzským rodem Anictis první zástupce kočkotvárných šelem v Evropě. Ty se zde objevily po výrazném globálním ochlazení před asi 34 miliony let, v jehož důsledku došlo k poklesu hladin oceánu, což usnadnilo migraci mezi Asií a Evropou,“ dodal Ekrt.

Podobné nálezům z Mongolska

Podle dalšího spoluautora studie Jana Wagnera z NM se Fejfarictis valecensis od rodu Anictis liší značně primitivním chrupem, který ještě není uzpůsobený výhradně k lovu a konzumaci masité potravy.

„Nejpodobnější mu tak jsou některé nálezy ze stejného či mírně staršího období pocházející až z Mongolska,“ podotkl Wagner, podle kterého na základě dochované čelisti nelze s jistotou říci, ke které z dnes žijících skupin šelem nález z Valče evolučně patří.

Amatérský paleontolog: Zájem o dávnověk ve mně v dětství vzbudila kniha o dinosaurech

Muži

„Prozrazuje nám však něco o jeho způsobu života. Charakterem zubů a čelisti se Fejfarictis nejvíce podobá dnes žijícím promykám a cibetkám a právě ony nám mohou posloužit jako předobraz této starobylé šelmy,“ konstatoval Wagner.

„Jednalo se o menší zvíře, které se živilo aktivním lovem drobných obratlovců, ale zcela jistě neopovrhlo ani různými bezobratlými, či dokonce bobulemi,“ poznamenal.

Výzkum nepřímo začal bakalářkou

Vše začalo na jaře roku 2017, kdy studentka přírodovědecké fakulty UK Lucie Kunstmüllerová pracovala na bakalářské práci zaměřené na rekonstrukci prostředí na základě studia usazenin a těch nemnoha kostí z muzea sesbíraných dříve v širším okolí Valče.

„Já, protože jsem tam hodně jezdil bádat, a tudíž jsem to tam dobře znal, tak jsem ji seznamoval s lokalitami a zajímavými výchozy, které může použít ke studiu,“ vzpomínal Ekrt. „Když přišlo na to, že bylo potřeba datovat vrstvy pod valečským vápencem, tak jsme se vydali na místo, kde byly ty vrstvy odkryté. Zde jsme hledali a vydloubávali lupínky tmavých slíd, s jejichž pomocí se datování dělá,“ popisoval přírodovědec.

Foto: NM

Studentka přírodovědecké fakulty UK Lucie Kunstmüllerová při práci u Valče

„Při tom jsem spatřil něco, o čem jsem si nejdřív myslel, že to je nějaká vycáklá vosková hmota, a vysmál jsem se tomu, že to náhodně vypadá jako ozubená čelist. Když jsem na ni sáhnul a podíval jsem se blíž, tak jsem zjistil, že to je skutečná čelist. Byl jsem z toho trochu v šoku, protože v těchto vrstvách jsme žádné zkameněliny neočekávali,“ popsal unikátní nález Ekrt, který pak asi tři hodiny pouze s pomocí geologického kladívka dostával čelist s částí horniny ven z masivu.

„A uhnal si zánět šlach,“ dodal s úsměvem při té vzpomínce.

Jak vznikla hmyzí křídla? Podle entomologů se mohla vyvinout z žaber

Věda a školy

Od začátku bylo jasné, že se jedná o část čelisti šelmy, ale aby mohla být dokonale prozkoumána a určena, bylo ji třeba v NM velmi jemnou preparací vyjmout z horniny. Povedlo se to před dvěma roky.

Nelze říct, že to je „kočka“

„Prakticky ručně jen jehlou jsem to pod mikroskopem dělal několik dnů v kuse. Zuby se podařilo odkrýt z horní i druhé boční strany a teprve potom bylo možné seriózní studium,“ konstatoval Ekrt s tím, že se čeští přírodovědci spojili s francouzským odborníkem, profesorem Louisem de Bonisem. „Zuby těchto nejstarších šelem si jsou vzájemně tak podobné, že o jejich správném vyhodnocení a určení rozhodují detaily,“ dodal.

Foto: NM

Čelist šelmy po částečném vyjmutí z horniny

Až studium v minulém roce ukázalo, že valečská čelist patří do skupiny kočkotvárných šelem. „Ve starších třetihorách totiž ještě nelze mluvit o čeledích, jak je dnes známe. Tedy pozor, nelze o čelisti mluvit ani zjednodušeně, že by to byla kočka nebo kočkovitá šelma. Je to šelma nejistého systematického zařazení, která má znaky všech těch kočkotvárných skupin zmíněných výše,“ vysvětloval nálezce.

Dále se ukázalo, že tato čelist nemá obdobu mezi nálezy jinde ze světa a že se jedná nejen o nový druh, ale dokonce i rod.

Foto: NM

Studentka Lucie Kunstmüllerová při práci

Světově významný paleontolog Oldřich Fejfar celý život zkoumal savce třetihor a čtvrtohor nejen u nás, ale také i jinde ve světě. Oba nálezci se těšili, jak jej představením nálezu a jeho pojmenováním překvapí a potěší.

„O oblast Valče se velice zajímal a toužil tam najít nějaký významný nález. Byl učitelem mým a ještě spoluautora práce Jana Wagnera a chystali jsme mu tak překvapení. V říjnu však pan profesor zemřel a této pocty se nedočkal. A dokonce jsme mu to bohužel dopředu ani nestačili říct,“ uzavřel se vzpomínkou na svého učitele Ekrt.

KVÍZ: Co víte o světě dinosaurů? A poznáte je?

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám