Hlavní obsah

U jihočeského letiště by mohlo vyrůst výzkumné centrum pro modulární reaktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeské letiště České Budějovice

V areálu jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic by mělo vyrůst velké nákupní centrum, zázemí pro společnost Smartwings nebo pro cargo dopravu, ale také například výzkumné centrum pro modulární reaktory. Záměr Jihočeského kraje, který areál vlastní, představil Novinkám hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Foto: Jihočeský kraj

Takto by po dokončení projektu mělo vypadat letiště podle studie Jihočeského kraje.

Článek

Dlouhodobý projekt má vést k ekonomickému zisku a dotovat také provoz letiště, odkud se od minulého roku létá na dovolené do zahraničí. V areálu je volných 152 hektarů.

Velké nákupní centrum včetně občerstvení by mělo vzniknout u vjezdu do areálu. „Kromě toho je to ideální lokalita pro čerpací stanice. A jejich majitelé o to mají zájem, jen když to místo vidí,“ ujistil Kuba.

Objekt bývalých kasáren by zase podle hejtmana mohlo nahradit výzkumné centrum se zaměřením na malé modulární reaktory. „Vzhledem k tomu, že Temelín je odtud vzdálený třicet kilometrů, tak to má svou logiku,“ je přesvědčený Kuba.

Dukovanům i Temelínu dodá palivo americký Westinghouse místo ruského TVEL

Ekonomika

Projekt dalšího rozvoje letiště je dlouhodobý a první stavební demolice starých budov, které dříve sloužily armádě, by měly začít příští rok.

„Myslím si, že se bavíme třeba o horizontu deseti let. Dneska je pro nás důležité, že firmy, které by zde mohly být, za námi přicházejí s otázkou: Za jak dlouho by to mohlo stát?“ konstatoval hejtman.

Foto: Jihočeský kraj

Studie Jihočeského kraje na rozvoj letiště v Plané

Hlavní je však ekonomický zisk, ze kterého by se financoval také provoz letiště. „To, jaké firmy sem přivedeme, kdo sem přijde pracovat, to vlastně rozhoduje o tom, jak za 20 nebo 30 let budou jižní Čechy vypadat. Rozhodně nemůžeme připustit, aby tam byly jen skladové haly. Ty nenabídnou zajímavá pracovní místa pro lidi, kteří mohou region posunout dále,“ míní hejtman.

V plánu je také zázemí pro společnost Smartwings, která už z letiště létá. „Smartwings hledá v této chvíli v České republice místo, kde by stavěli nějaké haly na opravu letadel, takže kdybychom je dokázali přivést sem na letiště, bylo by to pro obě strany velmi zajímavé. Vedeme v tomto ohledu nějaká jednání a toto je přesně to, o co se teď snažíme. Byli bychom rádi, kdyby se to podařilo - už kvůli zajímavým pracovním místům pro Jihočechy,“ dodal hejtman Kuba s tím, že kraj by rád využil i bývalou raketovou základnu, která patří obci Homole.

Mohlo by tam vzniknout například středisko a výcvikový park integrovaného záchranného systému.

Z Plané u Budějovic se konečně létá na dovolenou, startuje první boeing

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám