Hlavní obsah

Dukovanům i Temelínu dodá palivo americký Westinghouse místo ruského TVEL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Už v tomto roce dostane Jaderná elektrárna Dukovany první palivo od americké společnosti Westinghouse. Dodávky pro Temelín budou následovat o několik měsíců později. Doposud elektrárny odebírají palivo od firmy TVEL z ruského státního holdingu Rosatom. Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích to uvedli zástupci společnosti ČEZ:

Bohdan Zronek, ČEZVideo: Orholz, Pavel, Novinky

 
Článek

Už v roce 2019 zavezl Temelín do reaktoru prvního bloku šest zkušebních palivových souborů Westinghouse. Sloužily mimo jiné k ověření jejich vlastností a s výsledky nyní pracují odborníci v obou společnostech. „Už na konci tohoto roku nám přiveze Westinghouse palivové soubory do Dukovan. Aktuálně zde dokončujeme rozšíření skladovacích prostor a platí, že i nadále budeme držet zásobu na minimálně tři a více let,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika.

Zmínil, že ČEZ se bude snažit v rámci energetické bezpečnosti o to, aby měly elektrárny vždy alespoň dva dodavatele paliva. „Například v jaderné elektrárně ve Francii používají pro jeden blok až tři typy paliva,“ podotkl Zronek.

V případě Dukovan společnost Westinghouse využije design palivových souborů, který vychází už z dodávaného paliva do ukrajinské Rovenské jaderné elektrárny.

Vláda vyřadila americký Westinghouse ze soutěže o Dukovany. Stavět chce hned čtyři bloky

Ekonomika

„Do Dukovan plánujeme přivézt nejnovější verzi vycházející z palivových souborů určených pro reaktory VVER-440, které už používá Rovenská jaderná elektrárna na Ukrajině,“ konstatoval prezident společnosti Westinghouse Nuclear Fuel Tarik Choho.

Na zvýšení počtu dodavatelů začala společnost ČEZ pracovat na konci minulého desetiletí. Na základě výběrového řízení, zahájeného v roce 2018 podepsal v roce 2022 smlouvu na dodávky palivových souborů pro elektrárnu Temelín se společnostmi Westinghouse a Framatome. V roce 2023 následně uzavřel smlouvu s firmou Westinghouse i pro Dukovany. Právě na jejím základě očekává letos první dodávky.

FOTO: Uvnitř jaderné elektrárny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám