Hlavní obsah

Tým z ČVUT představil největší studentskou raketu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentský tým CTU Space Research tento týden představil největší studentskou raketu v Česku. S více než třímetrovým strojem Illustria se studenti během října zúčastní prestižní mezinárodní soutěže European Rocketry Challenge v Portugalsku.

Foto: CTU Space Research

Illustria, největší studentská raketa v ČR

Článek

Tým raketu vyvinul na půdě ČVUT v Praze za podpory akademických a průmyslových partnerů. Cílem rakety je dosáhnout výšky tří kilometrů pomocí hybridního raketového motoru, který si tým sám vyvinul.

Illustria má na délku 3520 mm, průměr 161 mm a její hmotnost se vyšplhala na 28,82 kg. Zajímavostí návrhu je modularita, která umožňuje rychlejší vývoj dílčích systémů rakety - díky speciálním spojkám totiž lze flexibilně vyměnit sekci s užitečným nákladem nebo třeba testovat modernizovaný letový počítač.

„Raketa Illustria je skvělým důkazem poptávky po vesmírných projektech mezi českými studenty, což nám umožňuje společnými silami realizovat takové náročné projekty. U Illustrie náš příběh teprve začíná,“ poznamenal vedoucí týmu Viktor Hais.

Vyrobí vodu i na poušti, zájem je až v Austrálii

Věda a školy

Projekt společně s aktivitami týmu má přispět k rozvoji praktických dovedností studentů. Tým CTU Space Research dává prostor růst budoucím inženýrům a nepřímo přispívá k rozvoji tohoto průmyslu v Česku.

Během prezentace rakety, která se uskutečnila v Praze v úterý 26. září, vyjádřil celému týmu uznání za tvůrčí technickou činnost i rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Poděkoval za energii, kterou při náročném studiu do svých projektů všichni vkládají, a také za šíření dobrého jména univerzity.

CTU Space Research je první univerzitní tým v Česku zabývající se vývojem vysoce výkonných raket a dalších kosmických technologií. Byl založen v roce 2021 ze společné iniciativy studentů a prof. Michaela Valáška, vedoucího Centra leteckého a kosmického výzkumu při Fakultě strojní ČVUT v Praze. Hlavní - a nyní již naplněnou - vizí týmu bylo vytvoření zázemí pro studenty, kteří se chtějí věnovat vesmírným projektům a rozvíjet praktické dovednosti již při studiu.

Do budoucna se tým chystá dosáhnout pomyslné hranice mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem a také by chtěl vyslat svůj nanosatelit na orbitu, připomínají zástupci týmu na svém webu.

První český studentský satelit by měl umožnit výzkum buněk ve vesmíru. Projekt ocenila ESA

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: České vysoké učení technické v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám