Hlavní obsah

Tým brněnských vědců pořídil v Austrálii unikátní snímky sluneční koróny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní a současně nádherné fotografie sluneční koróny, tedy záře v okolí Slunce při jeho úplném zatmění, pořídili brněnští vědci koncem dubna na západním pobřeží Austrálie. Jejich vytvoření z obrovského množství snímků a dat trvalo celé týdny. Tým matematika Miloslava Druckmüllera z Vysokého učení technického (VUT) tak vlastně s pořizováním fotografií skončil až nyní.

Foto: Pavel Štarha, Matěj Štarha, Jana Hoderová, Shadia Habal, Ben Boe, Miloslav Druckmüller

Foto sluneční koróny. K vytvoření obrazu bylo potřeba 256 obrazů pořízených pěti přístroji

Článek

Snímky bílé sluneční koróny jsou doslova světovým unikátem. Vědí to i špičkové vědecké organizace. Snímky sluneční koróny z Brna zveřejňuje dokonce americký úřad pro letectví a vesmír NASA.

Pro laika jsou podivné snímky potemnělého slunečního kotouče s až mysticky svítícími paprsky krásné a tajemné, pro odborníky jsou ale cenným zdrojem informací o plazmatu v okolí Slunce a prvků, které se tam hromadí.

Fotka složená z tisíců snímků

Zatmění se odehrálo 20. dubna, trvalo pouhou minutu a bylo dobře pozorovatelné jen v oblasti severozápadní Austrálie a Tichomoří. Proto se vědci za pořízením snímků vydali až do australského městečka Exmouth, kde se rozdělili na dvě skupiny.

Druhý tým poslali na lodi se skupinou naftařů na neobydlený ostrov nedaleko pobřeží, který ani nemá jméno.

Vzácné hybridní zatmění Slunce si podmanilo oblohu na západě Austrálie

Věda a školy

Zatmění lze kvalitně pozorovat jen v tzv. pásu totality, což je zhruba 50 kilometrů široký pruh. Snímky se pořizují speciální technikou. Jen jediný filtr na ni stojí 200 tisíc korun. Celkem je jich 14. Data vyhodnocuje Druckmüllerův software. Jejich zpracování je mimořádně náročné.

Foto: Pavel Štarha, Matěj Štarha, Jana Hoderová, Shadia Habal, Ben Boe, Miloslav Druckmüller

Bílá sluneční koróna. Efekt vytváří světlo odrážené od volných elektronů

„Letos se nám poprvé podařilo v koróně pozorovat devětkrát ionizovaný argon, což je velký úspěch. Od roku 2008 pozorujeme ionty železa a niklu. Umíme měřit teplotu sluneční koróny. Vytvoření jednoho snímku znamená zpracování tisíce obrázků,“ řekl Právu profesor Druckmüller.

První focení v maďarské kukuřici

Vše začalo v roce 1999 rodinnou výpravou do Maďarska, kde s nejbližšími pořídil v kukuřičném poli první snímky zatmění. Od té doby se uskutečnilo 14 výprav do nejodlehlejších koutů světa.

Snímek sluneční koróny vytvořený v Brně je fotkou dne NASA

Věda a školy

Na Špicberkách museli být vědci kvůli medvědům ozbrojeni puškami, v USA se přepravovali na focení zatmění na koních. Fotilo se na atolech uprostřed Tichého oceánu, v pralesích Indonésie nebo v divočině v Keni.

„Koníček se mi tak stal v podstatě prací, která je ale stále koníčkem,“ uvedl k vytváření fotografií profesor.

Na výzkumu dlouhodobě spolupracuje jeho tým s odborníky z Havajské univerzity. Určitě nebudou chybět na dalším zatmění, které bude 8. dubna příštího roku nejlépe pozorovatelné v Mexiku, USA a Kanadě. Evropa si na úplné zatmění Slunce musí počkat do 12. srpna 2026, kdy tým zamíří do Španělska.

Česká republika se dočká také, ale až 7. října 2135.

Úžasné fotky zatmění Slunce chtějí dělat z vesmíru

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vysoké učení technické

Reklama

Výběr článků

Načítám