Hlavní obsah

Tučňáky z Antarktického poloostrova může zdecimovat agresivní ptačí chřipka. Odhalit ji pomohli Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kolonie tučňáků na Antarktickém poloostrově ohrožuje vysoce infekční forma ptačí chřipky, tedy viru H5N1. Pět uhynulých ptáků našli v uplynulých dnech čeští přírodovědci u vědecké Mendelovy polární stanice na ostrově Jamese Rosse.

Foto: archiv Miloše Bartáka/Masarykova univerzita Brno

Chilští vědci při odběru vzorků tkání a tělních tekutin z uhynulých ptáků - chaluh na ostrově Jamese Rosse

Článek

Agresivní typ viru u nich záhy potvrdily laboratorní testy, na nichž spolupracovali s kolegy z chilské stanice na ostrově krále Jiřího.

Některé kolonie tučňáků mohou zmizet

„Bohužel jsme si připsali to neblahé prvenství nálezu vysoce infekčního viru ptačí chřipky. Našli jsme pět mrtvých chaluh antarktických v kolonii, kde sídlí zhruba 50 ptáků. Minulý týden v pátek jsme se vrátili do vlasti a již tento týden v pondělí byla potvrzena úmrtí i u tučňáků. Situace je těžko předvídatelná, nicméně hrozí, že kolonie tučňáků v oblasti budou zdecimovány,“ řekl Novinkám profesor Miloš Barták z Přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Nám v současné době nezbývá nic jiného, než jen doufat v ten neoptimističtější scénář
Miloš Barták, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Brno

Škola provozuje v souostroví Jižní Shetlandy již 18 let Mendelovu stanici, která je výkladní skříní české vědy.

Strach o tučňáky. Ptačí chřipka poprvé zaútočila na pevninské Antarktidě

Věda a školy

Biolog vysvětlil, že chaluhy a kormoráni přenášejí H5N1 na Antarktický poloostrov z teplotně mírnějších oblastí.

Foto: archiv Českého antarktického polárního výzkumu

Mendelovu polární stanici vybudovala před 18 lety v Antarktidě brněnská Masarykova univerzita

Výsledek řádění viru zmapují za rok

Poloostrov je domovem hned čtyř druhů tučňáků. Především v období jižního polárního léta, tedy v období, kdy je na severní polokouli zima, poloostrov kypí životem. Velké oblasti bez ledu na severozápadním pobřeží poskytují zázemí pro hnízdiště mnoha vodních ptáků, jako jsou buřňáci a chaluhy velké.

Do Antarktidy vyrazila 20. expedice z Masarykovy univerzity

Věda a školy

Na pobřežích a plovoucích krách lze vidět lachtany, bázlivé tuleně krabožravé, dravé tuleně leopardí a přátelské tuleně Weddellovy. Ve vodách kolem poloostrova jsou běžně k vidění plejtvák myšok, keporkak, plejtvák štikovitý a kosatka dravá.

Foto: archiv Masarykovy univerzity Brno

Oblast Antarktického poloostrova je hodně obydlená tučňáky. Na snímku jeden z výzkumníků projektu Masarykovy univerzity zaměřeného na měření stresu

Podle Bartáka lze nyní očekávat přenos viru z chaluh na tučňáky. „Nám v současné době nezbývá nic jiného, než jen doufat v ten nejoptimističtější scénář. Podle něj sice nastane jistý úhyn, ale s velikánskou dávkou štěstí nebude tak velký a kolonie tučňáků se obnoví. Rozsah škod budeme schopni zmapovat až za rok při dalším pobytu na stanici Mendel,“ dodal profesor.

Foto: archiv Miloše Bartáka/Masarykova univerzita Brno

Odběr vzorků z jednoho z uhynulých ptáků na ostrově Jamese Rosse

KVÍZ: Co víte o nejméně obydleném kontinentu?

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám