Hlavní obsah

KVÍZ: Co víte o nejméně obydleném kontinentu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejchladnější, největrnější, nejsušší, nejméně obydlený – a přesto, ale možná i právě proto, vpravdě fascinující kontinent. Najdeme tam toho samozřejmě mnohem více než jen spousty (tajícího) ledu a občas nějakého tučňáka. Z lidí tam žijí pouze vědci na speciálních pracovištích. Vyzkoušejte si v našem novém kvízu, jaké jsou vaše znalosti o Antarktidě.

Foto: Profimedia.cz

První dobytí jižního pólu

Článek
1. Začneme poměrně jednoduše. Kdo jako první dobyl jižní pól?
2. Jižní pól se podařilo zdolat i Čechům, resp. Čechoslovákům. Kdo byl však tím prvním Čechem, který stanul na samotné antarktické pevnině (ne přímo na pólu)?
3. U Čechů ještě zůstaneme. Která tuzemská univerzita či vědecké pracoviště provozuje Českou vědeckou stanici J. G. Mendela v Antarktidě?
Foto: archiv Českého antarktického polárního výzkumu
4. Který z těchto živočichů na území Antarktidy – či v okolních vodách – nežije?
5. Jaké jméno má tento druh tučňáka? V roce 2022 se objevila zpráva, že čelí téměř úplnému vyhynutí v důsledku ztráty mořského ledu v průběhu tohoto století, což přimělo Správu Spojených států pro ryby, planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichy zařadit ho na seznam ohrožených druhů.
Foto: Reuters
6. Vědci letos v březnu potvrdili výskyt ptačí chřipky u tučňáků na ostrově Jižní Georgie, který je jedním z největších světových útočišť pro divoce žijící zvířata. Onemocněním se v tomto britském zámořském území už dříve nakazili další mořští ptáci a savci, např. tuleni. Nyní jsou mezi infikovanými i tučňáci oslí a tučňáci patagonští. Smrtelný typ ptačí chřipky H5N1 tam mohl „dopravit“ pták na fotografii v popředí – jak se jmenuje?
Foto: CuboImages, ČTK
7. Jaká byla nejnižší pozemsky naměřená teplota na světě, a to 21. července 1983 na ruské, tehdy sovětské antarktické výzkumné polární stanici Vostok?
8. Množství mořského ledu kolem Antarktidy již třetí rok kleslo na alarmující minimum. V této souvislosti lze zmínit ledovou kru A23a, největší na světě. Objekt se v roce 1986 oddělil od antarktické pevniny (od Filchnerova ledovcového šelfu), brzy „zakotvil“ ve Weddellově moři a stal se prakticky ledovým ostrovem. Po letech se však dal do pohybu pryč z vod Antarktidy a loni koncem listopadu začal míjet severní okraj Antarktického poloostrova. V té době byl velký jako…?
Foto: Profimedia.cz
9. Které z těchto čtyř tvrzení je jediné nepravdivé?
10. A na závěr zkuste opět určit, které z těchto tvrzení je nepravdivé.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Až na vrcholky hor. Znáte rekordmany jednotlivých evropských zemí?

Cestování

KVÍZ: Porazí školou povinní dospělé? Co víte o velrybách?

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám