Hlavní obsah

„Toto je změna klimatu.“ Ze zemědělské půdy se v Brazílii stává poušť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci v Brazílii upozorňují, že globální oteplování vyvolává masivní sucha v jinak polosuché klimatické oblasti jihoamerického státu, což způsobuje „urychlený proces dezertifikace“ v zemědělské půdě, tedy přeměnu úrodné půdy na poušť. Záběry na vysušené oblasti v Brazílii poskytla tento týden agentura Reuters.

Klimatické změny v Brazílii proměnily zemědělskou půdu v poušťVideo: Reuters

 
Článek

„Očekává se, že oblast zasažená suchem se v nadcházejících letech ztrojnásobí z 5000 kilometrů čtverečních na 15 000 kilometrů čtverečních,“ varuje výzkumnice Ana Paula Cunhaová.

Např. právě v územní jednotce Brazílie jménem Severovýchodní region (Região Nordeste do Brasil) obvykle zelené krajiny zežloutly a prakticky všude lze nalézt uschlé rostliny. Dokládají to videozáběry i fotografické snímky.

Ohraničená oblast brazilského Severovýchodního regionu

Sucho, konkrétně proces dezertifikace, je tak velkým rizikem zejména pro zemědělství.

Ostatně sama odbornice Cunhaová, která pracuje v brazilském Národním středisku pro varování a monitorování katastrof v zemi (CEMADEN), upřesnila, že nejvíce budou suchem postiženi „zemědělci a zranitelné obyvatelstvo“.

  • Dezertifikace je proces, při kterém přírodní nebo lidské příčiny snižují biologickou produktivitu suchých oblastí. Pokles biologické produktivity může být důsledkem změn klimatu, odlesňování, nadměrné pastvy, chudoby, politické nestability, neudržitelných zavlažovacích postupů, případně kombinací více z těchto faktorů (nebo i všech).

Více než třetina zemského povrchu se postupně mění na poušť

Věda a školy

Odlesňování amazonského pralesa v Brazílii se loni snížilo o polovinu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám