Hlavní obsah

Test-to-stay aneb Nová pravidla pro třídy s pozitivně testovaným

Při čtvrtečním testování ve školách se změní pravidla pro případ pozitivního testu některého z žáků. Ten neprodleně zamíří na konfirmační PCR test a celá třída mezitím nastupuje do tzv. režimu test-to-stay zahrnujícího každodenní testování. Teprve pokud se nákaza potvrdí PCR testem, jde třída do karantény.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Článek

Režim test-to-stay znamená, že spolužáci pozitivně testovaného budou podstupovat každý den antigenní testy až do doby, kdy onen pozitivně testovaný „obdrží negativní výsledek PCR testu”.

„Pro celou třídu v tu dobu platí speciální režimová opatření – nošení roušky u žáků mladších 15 let, nošení respirátoru u starších 15 let, oddělená toaleta, při jídle rozestup alespoň 1,5 metru od ostatních a děti jsou oddělené od dalších žáků,” popisuje pravidla manuál ministerstva.

Pokud bude konfirmační test pozitivní, zamíří třída do karantény dle standardních pravidel.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Žádanky pro pozitivně testované žáky a studenty budou moci vystavovat i školy. Ti tak budou moci obratem zamířit na odběrové místo. Někde je nicméně třeba předchozí rezervace.

Testování dvakrát týdně by mělo probíhat ve školách do 16. ledna. Následně by se mělo přejít na týdenní testovací cyklus.

Testování ve školách odhalilo 3695 pozitivních

Domácí

V pondělí testy ve školách odhalily 3695 pozitivních testů z 1,1 milionu provedených odběrů. Pozitivita dosáhla 0,33 procenta.

Odborníci očekávají, že nejpozději v polovině ledna převládne v ČR varianta omikron, která má velmi rychlé šíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám