Hlavní obsah

Testování ve škole bude zdarma pro všechny žáky, ujišťuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že od září budou testy na covid zdarma jen pro děti do 12 let, protože pro ně ještě není dostupné očkování, vzbudila obavy, zda to nebude takto i ve školách. Tedy zda si starší žáci od září nebudou muset „zaplatit za vstup do školy“, pokud nejsou očkovaní a nechtějí mít celou dobu pobytu ve škole respirátor. Ministerstvo zdravotnictví však ujišťuje, že tomu tak nebude.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Pravidelné testování žáků ve školách bude hrazené. Pokud si škola zvolí metodu PCR, uhradí testy MŠMT. Pokud si škola zvolí testování antigenními testy, budou použity testy ze Správy státních hmotných rezerv,“ řekl Novinkám Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu zdravotnictví.

„Pravidelné testování ve školách budou mít hrazené také žáci starší 12 let,“ ujistil s tím, že za test budou tyto starší děti platit pouze tehdy, když si na něj zajdou mimo školu.

Od 1. září stát přestane hradit z veřejného pojištění preventivní testy na koronavirus. Výjimku budou mít děti do 12 let, lidé, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, nebo ti, kteří jsou uprostřed očkovacího cyklu.

Testy žáků budou platit i na akce mimo školu

Domácí

Ministerstvo školství nyní dolaďuje manuál pro provoz škol, který má v brzké době zaslat ředitelům; na dotaz, jak to bude s testováním pro starší žáky, přímo odpovědět nechtělo.

„Jsme v kontaktu s řediteli škol, sbíráme jejich podněty a platí, že manuál bychom měli vydat v příštím týdnu, a to poté, co ministerstvo zdravotnictví vydá příslušná mimořádná opatření,“ řekl Novinkám ředitel tiskového odboru MŠMT Ondřej Macura.

Nejméně tři testy v září

Z dřívějších informací od resortů školství a zdravotnictví plyne, že žáci základních a středních škol se na začátku září třikrát otestují na covid-19 antigenními testy, a to v termínech 1. září (prvňáci 2. září), 6. a 9. září. Pokud se v některém okrese vyskytne více než 25 pozitivních případů na 100 tisíc testů, prodlouží se testování minimálně na zbytek září.

Od září nebude stát hradit testy na covid

Koronavirus

Macura však neuvedl, jak mají školy postupovat s neočkovanými žáky, kteří odmítnou i test. Tato informace se objeví až ve zmíněném manuálu.

Původně ministerstvo mluvilo o variantě, že pokud se některé nenaočkované dítě nepodrobí školnímu testování, bude muset při výuce na rozdíl od ostatních nosit roušku. Pokud i toto odmítne, nebude se moci účastnit prezenční výuky.

Fungování škol od září: samotky pro nakažené, žádné hromadné akce

Domácí

Ředitelé už nechtějí uzavřené třídní skupiny

Podle staršího doporučení ministerstva zdravotnictví by školy též měly od září v co největší míře zachovávat homogenitu skupin dětí a omezit slučování tříd či hromadné školní akce.

Povinnost nošení roušek a respirátorů se má celkově odvíjet od aktuálních mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví. Očekává se, že nebudou povinné ve třídách.

Ředitelé škol už nechtějí uzavřené třídní skupiny

Domácí

Ředitelé škol pro nový školní rok nicméně odmítají návrh ministerstva zdravotnictví, aby se jednotlivé třídy vyhýbaly vzájemnému kontaktu. Podle ředitelů by povinné dodržování této zásady významně ochromilo provoz škol.

Potíže by s tím měly především střední školy. Avšak podle šéfky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové asi nebude toto opatření povinné, ale jen doporučené. V režimu uzavřených skupin už školy nouzově fungovaly v závěru minulého školního roku.

Respirátory pro netestované a návrat zpěvu. Vojtěch nastínil, jak se od září bude učit

Domácí

Školy, které budou chtít PCR testy, to musí oznámit

Novinkou pak je, že školy, které budou chtít v září testovat svoje žáky pomocí PCR testů, to budou muset nahlásit do 18. srpna do 12:00 hodin. Vyplývá to z věstníku, který ve středu uveřejnilo ministerstvo školství.

Školy budou moci stejně jako před prázdninami na jeden test získat příspěvek 200 korun, peníze půjdou z Fondu solidarity EU. Po zahájení školního roku se tedy žáci ZŠ a SŠ preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát. Pokud se škola rozhodne nahradit je PCR testy, bude si testování muset zajistit sama.

Vláda schválila proplácení PCR testů ve školách

Domácí

Vláda na testování žáků vyčlenila prostředky do výše 237 milionů korun, z toho 210 milionů na antigenní a 27 milionů na PCR testy. Výdaje škol na testování budou nejprve hrazeny z rozpočtu ministerstva školství, následně bude možné požádat o proplacení z Fondu solidarity.

Reklama

Související články

Ředitel zajistil očkování celému gymnáziu

Školy zatím nevědí, jaká hygienická opatření se budou muset v novém školním roce dodržovat, navíc nelze odhadovat epidemickou situaci na podzim. Milan Dundr,...

Výběr článků

Načítám