Hlavní obsah

Testy žáků budou platit i na akce mimo školu

Jiří Mach, Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošné testování zkraje nového školního roku ulehčí rodinám i dětem. Negativní výsledek samotestu ve škole s čestným prohlášením bude možné využít i mimo školu, tedy v rámci kroužků, návštěvy restaurace či společenských událostí. Deníku Právo to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví s odkazem na mimořádné opatření s platností od 1. srpna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V mimořádném opatření pro maloobchod a služby je popsáno uznání negativního testu ze školského zařízení (prokázání se čestným prohlášením), které bude platné i se začátkem školního roku,“ napsala Právu Martina Čovbanová z tiskového oddělení resortu.

Negativní test ze školy se dokládá čestným prohlášením rodiče nebo potvrzením školy
Martina Čovbanová, ministerstvo zdravotnictví

Plošné testování antigenními neinvazivními samotesty odstartuje hned 1. září na všech základních a středních školách, kam chodí 1,4 milionu žáků a studentů. Ministerstvo si od toho slibuje, že tím zmapuje nejen výskyt nákazy ve školách, ale prostřednictvím trasování i v rodinách a ve velké části populace.

V první vlně se otestují všechny ročníky. Pouze prvňáci se budou testovat až

2. září. Další dvě vlny už jsou sjednoceny k 6. a 9. září.

Fungování škol od září: samotky pro nakažené, žádné hromadné akce

Domácí

Ve školách, které si pořídí PCR testy, si vystačí se dvěma vlnami během prvních čtrnácti dní se sedmidenním odstupem.

Negativní výsledek PCR testu má platnost týden. Negativní výsledek antigenního testu bude mít stejně jako na jaře platnost 72 hodin. „Tato skutečnost se dokládá čestným prohlášením zákonného zástupce nebo potvrzením školy,“ uvedla Čovbanová.

Pokud se některé nenaočkované dítě nepodrobí školnímu testování, bude muset při výuce na rozdíl od ostatních nosit roušku. Pokud i toto bude odmítnuto, nebude se moci účastnit výuky.

Na koupaliště jen prověření, testy personálu přitom dobrovolné

Domácí

Ani třemi vlnami nemusí testování ve školách skončit. Pakliže se prokáže příliš vysoká nálož infekce, zřejmě se bude v testování pokračovat. Spíše se ale předpokládá, že zvýšený výskyt nákazy a s ním spojené další vlny testování by se týkaly jen jednotlivých regionů.

Státem hrazené testování v populaci skončí 31. srpna právě s výjimkou škol a lidí, které na testy pošle lékař, i těch, kteří se nemohou ze zdravotních důvodů očkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám