Hlavní obsah

NASA otestovala motory pro nejsilnější raketu na světě

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) v úterý v Utahu otestoval přídavný raketový motor pro největší a nejsilnější raketu na světě, Space Launch System (SLS). Spolu s posádkovým modulem Orion by měl v roce 2018 dopravit astronauty k Měsíci. Jejich cesta na Mars, která se má uskutečnit kolem roku 2030, je zase o krok blíže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA otestovala motory pro nejsilnější raketu na světěVideo: Reuters

 
Článek

Test motorů trval dvě minuty. Po zažehnutí se teplota uvnitř motorů dostane až na neuvěřitelné číslo – více než 3300 stupňů Celsia.

Počáteční konfigurace SLS bude mít minimální kapacitu zdvihu 70 tun, plánovaná modernizace chce docílit nosnosti až 105 tun. V každé konfiguraci SLS budou čtyři motory RS-25. Během zkoušky motor vyvinul tah 1,5 miliónu kilogramů.

Přídavné motory mají obstarat více než 75 procent tahu potřebného na to, aby kosmická loď Orion, vynášená raketami SLS, dokázala opustit zemské gravitační pole.

Systém čekají letové zkoušky

„Finální test systému přídavných motorů SLS ukazuje na skutečný pokrok v jeho rozvoji,“ uvedl William Gerstenmaier z ústředí NASA ve Washingtonu s tím, že se tak otvírají další obzory pro vědecké mise v kosmickém prostoru.

John Honeycutt z NASA si pochvaluje, že úterý bylo vyvrcholením několika let tvrdé práce nejen jejich týmu.

Související téma:

Foto: archiv, Právo

„Hardware pro motory je v současné době ve výrobě pro každou část rakety. NASA také neustále vylepšuje modul Orion a pozemní systémy, aby bylo později možné z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě úspěšně odstartovat. Jsme na správné cestě k zahájení první letové zkoušky s Orionem. Připraví se tím půda pro další pobyt lidstva ve vesmíru,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám