Hlavní obsah

Teplé zimy mohou dočasně přilákat nebezpečný tropický hmyz i k nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z důsledků krátkodobých i dlouhodobých proměn klimatu může být skutečnost, že se na území Česka dostane obecně teplomilný hmyz, který tu dříve „neměl co pohledávat“. Ostatně např. druh asijského komára přenášejícího infekce už dokonce zvládá přezimovat v Bratislavě. Hrozí migrace nebezpečného (sub)tropického hmyzu i k nám? Podle Novinkami osloveného odborníka ano, ale půjde spíše o dočasný výskyt.

Foto: Profimedia.cz

Komár tygrovaný, který už dokázal přezimovat i na Slovensku (ilustrační snímek)

Článek

Teplejší počasí v zimním období s sebou přináší různé proměny – nejen tuzemské – přírody.

Pokud hovoříme o možném šíření nových tropických, subtropických nebo obecně alespoň teplomilných druhů na území ČR, je podle entomologů nutné zohlednit jejich schopnost nejen krátkodobého výskytu v období tepelných letních měsíců, ale především jejich schopnost přezimování, na které nejsou ve své původní domovině adaptováni.

„Proto teplé zimy mohou výrazným způsobem napomoci dočasnému šíření a zvýšené početnosti některých teplomilných druhů živočichů, včetně tzv. krevsajících členovců, tedy přenašečů původců různých infekčních onemocnění,“ sdělil Novinkám Jan Votýpka z katedry parazitologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Nejmohutnějším stromům světa se více daří v Británii než v Kalifornii, odkud pocházejí

Věda a školy

Spíš posílení stávajících druhů než výskyt úplně nových

Nejedná se však podle něj většinou o situaci, že by se k nám dostali nějací noví exotičtí zástupci krevsajících členovců, ale spíš o stav, kdy u druhů pravidelně každoročně zavlečených na naše území umožní teplá zima jejich přezimování – a tudíž aktivitu od častých jarních měsíců.

„A tak dochází k celkovému posílení jejich populace na našem území,“ vysvětlil docent Votýpka.

Typicky se tato situace týká invazních komárů, zejména pak komára tygrovaného (Aedes albopictus), který přenáší horečku dengue, žlutou zimnici či virus zika.

  • Komár tygrovaný je původem z jihovýchodní Asie a do tropů a subtropů celého světa se rozšířil dovozem komodit, jako jsou ojeté pneumatiky nebo okrasný dračinec zvaný Lucky Bamboo. Komár tygrovaný se již natrvalo usadil v jižní Evropě, především ve Francii, Itálii a Španělsku.

A právě výskyt tohoto nebezpečného invazního komářího druhu potvrdilo letos v únoru u našich východních sousedů Biomedicínské centrum Slovenské akademie věd (SAV).

Na Slovensku potvrdili výskyt nebezpečného tropického komára. Už umí přezimovat

Evropa

Příslušný druh komára se poprvé objevil na Slovensku v roce 2012 v okolí Košic, ale tehdy se mu nepodařilo se trvale usídlit. Tentokrát se objevil v Bratislavě – a očividně tam přezimovat dokázal.

I na našem území je komár tygrovaný zaznamenáván opakovaně již od roku 2012, nicméně podle Votýpky pravděpodobně není schopen běžně a plošně přezimovat.

„Právě jemu ale přijde teplá zima vhod. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že tuhá zima v následujících letech zase může všechny tyto populace, dočasně usazené a etablované na našem území, opět vyhubit,“ poznamenal český vědec.

Votýpka dále upozornil, že celkově z pohledu krevsajících členovců je mírná zima výhodná i pro naše běžné populace, například pro klíšťata.

„Proto lze letos očekávat jejich hojnější výskyt a vzhledem k teplému počasí již plnou aktivitu,“ uzavřel.

Klíšťata ve městech jsou nebezpečnější než v přírodě, zjistili vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám