Hlavní obsah

Nejmohutnějším stromům světa se více daří v Británii než v Kalifornii, odkud pocházejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Británii se velmi daří nejmohutnějším stromům na světě. Sekvojovců obrovských je v zemi nyní mnohem více než v Kalifornii, odkud pocházejí a kde je začala ohrožovat změna klimatu. Obrovské stromy, které si mnoho lidí spojuje s kalifornskými národními parky, byly do Británie poprvé dovezeny před zhruba 160 lety a nová studie londýnské University College London naznačuje, že rostou podobným tempem jako jejich americké protějšky.

Foto: Profimedia.cz

Sekvojovec obrovský

Článek

Vědci odhadují, že v současné době je ve Spojeném království zhruba 500 tisíc sekvojovců oproti 80 tisícům v Kalifornii, uvedl server BBC News.

Zatím však nejsou tak vysoké. V Kalifornii dosahují výšky až 90 metrů, ale v Británii nejvyšší kus měří jen 54,87 metru. To je však způsobeno tím, že nepůvodní stromy jsou ještě velmi mladé. Sekvojovce obrovské se totiž mohou dožít více než dvou tisíc let, takže stromy v Británii mají ještě spoustu času, aby své kalifornské příbuzné dohnaly.

„Půl milionu stromů je docela dost na to, aby zde dosud byly bez povšimnutí, ale teprve když je začnete hledat v krajině a sestavovat tyto soubory dat, uvědomíte si, kolik jich je,“ řekl autor studie Phil Wilkes z britské Královské botanické zahrady v Kew.

KVÍZ: Poznáte stromy podle listů?

Koktejl

Sekvojovce obrovské (Sequoiadendron giganteum) byly do Británie poprvé přivezeny během viktoriánského období. Představovaly symbol vysokého postavení a obvykle se vysazovaly na velkolepých panstvích bohatých lidí.

Aby vědci posoudili, jak se tito obři přizpůsobují v Británii, studovali téměř pět tisíc stromů. Pomocí moderních technologií dospěli k závěru, že sekvojovce v Británii rostou přibližně stejně rychle jako jejich americké protějšky.

Příznivé britské klima

Podle Wilkese se proto zdá, že jim britské klima vyhovuje. „Tam, kde rostou v Kalifornii, je chladněji a vlhčeji, než si obvykle představujeme. A u nás máme podobné klima, také velmi vlhké, a ony potřebují vlhkost k růstu,“ dodal.

V Kalifornii jsou naproti tomu tyto stromy ohroženy změnou klimatu - nedaří se jim dobře kvůli teplejšímu a suššímu počasí a intenzivnějším požárům.

Z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět letní počasí v Evropě

Věda a školy

Vědci také sledovali, kolik oxidu uhličitého tyto stromy pohlcují, a zjistili, že zachytí velké množství, i když ne tolik jako jejich americké protějšky. Stromy ve Wakehurstu, které jsou vysoké asi 45 metrů, v sobě podle Wilkese mají uloženo asi deset až 15 tun oxidu uhličitého. U největšího stromu v Kalifornii je to asi 250 tun.

Výzkumný tým však upozornil, že vysazení lesů ze sekvojovců by k výraznému snížení množství oxidu uhličitého v atmosféře nestačilo. Tito majestátní obři však mohou hrát roli ve smíšených lesních výsadbách s řadou dalších stromů, a to jak původních, tak dovezených.

KVÍZ: Tohle jsou nejzajímavější stromy světa. Znáte je všechny?

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám