Hlavní obsah

Na Slovensku potvrdili výskyt nebezpečného tropického komára. Už umí přezimovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výskyt komára tygrovaného, který přenáší horečku dengue, žlutou zimnici, ale také virus zika, potvrdili odborníci na Slovensku. Komár tygrovaný (Aedes albopictus) je původem z jihovýchodní Asie a do celého světa se rozšířil dovozem komodit, jako jsou pneumatiky nebo okrasný dračinec zvaný Lucky Bamboo.

Foto: Profimedia.cz

Komár tygrovaný (Aedes albopictus)

Článek

Výskyt škůdce na Slovensku potvrdilo Biomedicínské centrum Slovenské akademie věd (SAV).

„Jedná se o jeden z nejnebezpečnějších invazních druhů komárů, který se vyskytuje v kontinentální Evropě. Přenáší 22 různých virů,“ řekla agentuře TASR mluvčí SAV Monika Tináková.

Loni zaznamenali v Evropě výskyt komára tygrovaného především ve Francii, Itálii a Španělsku.

Kvůli oteplování se do mírného pásma šíří tropické nemoci přenášené komáry

Věda a školy

Usídlil se v Bratislavě a umí přezimovat

Tento druh komára se poprvé objevil na Slovensku v roce 2012 v okolí Košic, ale tehdy se mu nepodařilo se trvale usídlit. Tentokrát se objevil v Bratislavě. „Jednalo se o vícero nálezů v rámci městské části Ružinov, proto předpokládáme, že tento komár je tady už usídlený,“ konstatovala Viktória Čabanová z SAV.

Sezona tohoto druhu komára začíná v dubnu a končí začátkem listopadu, ale ve středoevropských podmínkách je schopen přežít i zimu. „Je významným přenašečem nemocí, z čehož vyplývá, že je důležité jeho populaci monitorovat a regulovat. Množí se především v nádobách na odpad a nádobách s malým množstvím vody,“ dodala SAV. Dolet komára z místa vylíhnutí je pouze 200 až 500 metrů.

WHO varuje před virem zika v Evropě. V létě by ho mohli přenášet komáři egyptští

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám