Hlavní obsah

Tajemství Marsu rozluštěno, hlásí NASA a svolává tiskovku

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) svolal na pondělí tiskovou konferenci, která má odhalit „zásadní objev“ týkající se Marsu. Oznámení okamžitě vyvolalo spekulace o povaze onoho zásadního zjištění včetně možnosti života na rudé planetě.

Foto: Nasa, Reuters

Mars zachycený Hubbleovým teleskopem

Článek

NASA na svých stránkách zveřejnila pozvánku na tiskovku pod titulkem „Tajemství Marsu rozluštěno”. Je možné, že se úřad chystá odhalit buď objev mikrobiálního života, pravděpodobnější ale je oznámení důkazu o výskytu tekoucí vody.

Tomu nasvědčuje fakt, že mezi experty, kteří se v ústředí NASA ve Washingtonu konference zúčastní, bude Lujendra Ojha z Technologického institutu v Atlantě. Ten jako první přišel s teorií, že na Marsu v teplejších měsících proudí slaná voda. Právě voda v tekutém stavu je klíčovým předpokladem pro existenci života na Marsu.

Mezi dalšími odborníky je ředitel planetárního výzkumu NASA Jim Green a vedoucí vědeckého týmu NASA pro výzkum Marsu Michael Meyer.

Foto: Nasa, Reuters

Sonda Curiosity na povrchu Marsu vyfotila i sama sebe.

Až do letošního roku se předpokládalo, že Mars má příliš chladné klima na to, aby na něm mohla existovat voda v kapalném stavu. V dubnu se ale přišlo na to, že půda Marsu je provlhlá slaným roztokem, přičemž sůl snižuje bod mrznutí. Objev učinilo robotické vozítko Curiosity, které se v současnosti věnuje průzkumu povrchu planety. Minulý měsíc objevilo metr pod povrchem horninu obsahující až čtyřikrát víc vody, než se předpokládalo. Na přítomnost proudící vody ukazují také satelitní snímky zachycující útvary podobné říčním korytům s omletými oblázky.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace znázorňuje, jak velký oceán býval kdysi na MarsuVideo: NASA Goddard

Na nedávných fotografiích pořízených vozítkem Curiosity jsou vidět tmavé čedičové kamenné útvary vedoucí ke spekulacím, že planeta mohla být kdysi vodou dokonce pokryta, což by ji biologicky přiblížilo Zemi. Tyto nové důkazy podporují spekulace mnoha vědců, že Mars byl kdysi planetou podobnou Zemi s kontinenty a oceány, v nichž bujel život, alespoň na mikrobiální úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám