Hlavní obsah

Světoví vědci se po rekordně teplém březnu obávají „neprobádaného území“ změny klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud teploty do konce roku neklesnou, můžeme se se změnou klimatu posunout do neprobádaného území, řekl pro BBC přední vědec Gavin Schmidt, který vede Goddardův institut pro kosmický výzkum při americké vesmírné agentuře NASA. Jeho varování přichází poté, co se ukázalo, že letošní březen byl globálně dosud nejteplejší v historii měření, čímž se série měsíčních teplotních rekordů prodloužila na desátý v řadě.

Záběry z letošního března: pláže v Rio de Janeiru praskají ve švech.Video: AP

 
Článek

Zjištění u některých expertů vyvolalo obavy, že by se svět mohl dostat do nové fáze ještě rychlejší změny klimatu.

Za nedávnými vlnami veder kromě globálního oteplování způsobeného lidskou činností zčásti stojí i meteorologický jev El Niño, který obecně dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě. Teploty by se měly po odeznění fenoménu v nadcházejících měsících dočasně snížit, část vědců se ale obává, že se tak nestane.

„Pokud budeme na konci léta stále pozorovat rekordní teploty např. v severním Atlantiku nebo jinde, pak jsme se skutečně dostali na neprobádané území,“ řekl Schmidt serveru BBC News.

Od léta každý měsíc rekordní. I březen byl nejteplejší v historii měření

Věda a školy

Březen 2024 byl globálně teplejší než kterýkoli předchozí březen v datovém záznamu s průměrnou teplotou vzduchu při povrchu Země 14,14 °C, což je o 0,73 stupně Celsia nad březnovým průměrem z let 1991–2020 a o 0,10 stupně nad předchozím maximem z března 2016, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus v úterý.

Letošní březen byl navíc o 1,68 stupně teplejší než odhad březnového průměru za období 1850–1900, které bylo stanoveno jako referenční období před průmyslovou revolucí. Posledních 12 měsíců pak byla průměrná globální teplota o 1,58 °C vyšší než v letech 1850 až 1900.

Březnový rekord se dal očekávat. Ale co bude dál?

Dlouhodobější trendy oteplování prozatím stále do značné míry odpovídají očekáváním a většina vědců se zatím nedomnívá, že klima vstoupilo do nové fáze. Někteří z nich se však snaží přesně vysvětlit, proč byl konec roku 2023 tak teplý.

Březnový rekord byl očekáván. Jev El Niño, který začal loni v červnu a svého vrcholu dosáhl v prosinci, přidal další žár k teplu, které již do atmosféry vnáší spalování fosilních paliv, hlavní hnací síla vysokých teplot.

Teploty však začaly lámat rekordy s obzvláště velkým náskokem zhruba v září loňského roku a tehdy se El Niño ještě vyvíjelo, takže fenomén nemůže vysvětlit všechno dodatečné teplo. Schmidt se obává, co to znamená pro předpovědi do budoucna.

Evropu v létě sežehnou pekelné vlny veder. El Niňo vystřídá La Niňa

Evropa

„Naše předpovědi pro specifika roku 2023 poměrně dramaticky selhaly, a pokud předchozí statistiky nefungují, pak je mnohem těžší říci, co se stane v budoucnu,“ řekl Schmidt.

„Stále se snažíme pochopit, proč se situace v polovině loňského roku tak dramaticky změnila a jak dlouho bude tato situace pokračovat, zda jde o fázový posun nebo jestli jde o výkyv v dlouhodobých klimatických trendech,“ doplnila zástupkyně ředitele služby Copernicus Samantha Burgessová.

Meteorologický jev El Niño nyní slábne a pravděpodobně skončí v příštích několika měsících. Odborníci si sice nejsou jistí, jak přesně se budou podmínky v Tichém oceánu vyvíjet, ale podle současných předpovědí by jej mohl ještě letos nahradit fenomén La Niña, který má naopak chladící účinky. Toto ochlazení mořské hladiny by za normálních okolností vedlo k dočasnému poklesu globálních teplot vzduchu, ale jak přesně se bude vyvíjet, se teprve uvidí.

Vědci si ovšem jsou jistí jednou věcí: způsobem, jak zastavit oteplování, je podle nich rychlé snížení emisí takzvaných skleníkových plynů, které jej způsobují.

El Niño a La Niña

Jevy El NiñoLa Niña jsou protikladné klimatické jevy, které se střídají, přičemž v mezidobích nemusí působit ani jeden z nich. El Niño je teplá fáze souhrnného jevu El Niño – jižní oscilace (ENSO), La Niña je chladnou fází ENSO.

Za normálních okolností vanou v Tichém oceánu pasáty západně podél rovníku a odnášejí teplou vodu z Jižní Ameriky směrem do Asie. Tuto teplou vodu pak nahrazuje studená voda z větších hloubek. El Niño a La Niña tyto běžné podmínky narušují, což významně ovlivňuje počasí na celé Zemi. Nejteplejší rok v konkrétní dekádě je téměř vždy ten s výrazným vlivem jevu El Niño, naopak nejchladnější rok bývá ten s významným projevem La Niña. Změny v rozložení teplých a studených vod mění vzorce tvorby oblačnosti a míry výparu.

Klimatolog: Při těchto teplotách může být v létě zásadní problém

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám