Hlavní obsah

Evropu v létě sežehnou pekelné vlny veder. El Niňo vystřídá La Niňa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní léto v Evropě i v Severní Americe budou provázet vlny extrémních veder podobných těm loňským. Signalizuje to přechod meteorologického jevu El Niňo na La Niňa, uvedl ve své sezónní předpovědi americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Dobrou zprávou pro střední Evropu je, že i při nadprůměrných teplotách mají být podle modelu Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí v nadcházejících měsících alespoň průměrné srážky.

Foto: ČTK

Osvěžení u mlžítka. Ilustrační foto

Článek

Podle meteorologů z NOAA v rámci jevu El Niňo zatím pokračují nadprůměrné povrchové teploty moře napříč středním a východním rovníkovým Tichým oceánem. V rovníkovém Pacifiku ale teploty klesají, což signalizuje návrat k neutrálním podmínkám a postupný přechod k teplejší verzi meteorologického jevu La Niňa, citoval NOAA web M Live.

Klimatické vyhlídky na nadcházející léto tak ukazují, že teploty budou i letos výrazně nadprůměrné a čekají nás nejspíš vlny extrémních veder podobných těm loňským, kdy například na britských ostrovech poprvé v historii naměřili 40 stupňů.

Foto: AP

Loňský červenec v Římě. Ilustrační foto

Britská národní meteorologická služba Met Office v této souvislosti podle webu Sky News upozornila, že v letním období opět očekává globálně nadprůměrné teploty.

„Bude to druhý po sobě jdoucí rok, během nějž se budou lámat teplotní rekordy,“ poznamenal Nick Dunstone, klimatický expert z Met Office, který v této souvislosti připomněl, že v Evropě má klimatizaci kolem deseti procent domácností, zatímco v USA je to zhruba 90 procent.

Extrémy ve Středomoří

Model Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) předpokládá nadprůměrné a extrémně vysoké teploty zejména pro Středomoří. Oblast postihnou vedra podobná těm, která loni přinesla červencová vlna pojmenovaná Kerberos podle tříhlavého psa z podsvětí, strážce brány z Dantova Pekla.

Na Sardinii a Sicílii teploty tehdy po několik dní přesahovaly 48 stupňů. Na Pyrenejském poloostrově stoupaly ke 44 stupňům, přičemž Španělsko zažilo první vlnu veder už letos koncem ledna, kdy teploty na jihu země přesáhly 28 stupňů.

Ve Španělsku koncem ledna panovalo extrémní vedro, lidé se koupali v mořiVideo: Reuters

Celkově se pravděpodobnost nadprůměrně vysokých teplot pro měsíce červen a červenec v tomto regionu odhaduje asi na 70 procent. Na jihu kontinentu se tak bude s největší pravděpodobností vytvářet zásoba silně prohřátého vzduchu, který se bude příležitostně rozlévat i do střední Evropy.

Dobrou zprávou pro střední Evropu je, že i při převaze nadprůměrných teplot podle modelu ECMWF mají být v nadcházejících měsících alespoň průměrné srážky, což by mohlo zabránit rozvoji závažného plošného sucha.

Itálii sežehne Cerberos téměř 50stupňovými vedry. A vydá se dál do Evropy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám