Hlavní obsah

Klimatolog: Při těchto teplotách může být v létě zásadní problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubnové mimořádné teploty mohou mít z hlediska sucha zásadní dopad v létě. Přestože je půda nasycená, letos obzvláště bujná zeleň vláhu rychle vysaje, uvedl v rozhovoru pro Novinky a Právo klimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd a šéf projektu Intersucho.

Foto: Právo

Miroslav Trnka

Článek

V jaké kondici na tom jsme z hlediska vegetace?

Relativně stále dobře, ačkoli podmínky ve středních a vyšších polohách naznačují, že máme nižší zásobu vody v půdě, než je obvyklé. Ale v absolutních číslech je ta zásoba dost vysoká, aby rostliny netrpěly nedostatkem vody.

Takže se nemusíme bát ani mimořádných teplot, jaké nás čekají teď o víkendu, kdy má rtuť vystoupat k čtyřiadvaceti stupňům Celsia?

Na druhou stranu, na základě satelitních dat vidíme, že kondice vegetace je teď asi v naprosto nejlepším stavu. To znamená že má největší olistění, jaké jsme za posledních pětadvacet let pozorovali od té doby, co máme satelitní data k dispozici.

Tím pádem voda, která je v půdě, se velmi rychle spotřebovává a podmínky, které nás čekají, budou velmi rychle prohlubovat rozdíl proti normálním hodnotám, které by v dubnu byly. To je to hlavní.

Bude o víkendu 30 stupňů? Rozhodne písek ze Sahary

Počasí

Musíme si uvědomit, že sledujeme jak absolutní hodnoty, tak odchylku od obvyklého stavu. Díky tomuto posunu je letošní rok opravdu mimořádný. I když se tedy na první pohled ještě nic významného neděje, tak kdyby měl rok pokračovat normálně nebo by měl být svým průběhem sušší a teplejší, zadělává to na zásadní problém v červenci a v srpnu.

Jaký očekáváte vývoj do léta?

To už je příliš daleko. I naše víceměsíční předpovědi, které vycházejí z analýzy předchozích let, ukazují výhledy jen pro nejbližší týdny. Zatím je jasné, že budou podmínky sušší, než je obvyklé, ale nic bližšího teď říct nelze. A to hlavně proto, že v půdě je ještě stále dostatek vody.

Extrémní počasí v praxi: místo aprílu přijde léto

Počasí

V minulosti byly roky, které se v této fázi podobaly letošnímu průběhu, ale nakonec dospěly k poměrně výraznému suchu. Ale také byly roky, které z téhle výchozí zásoby půdní vlhkosti dokázaly vykouzlit nadprůměrně nebo průměrně vlhký rok. V tuto chvíli můžeme o létě jen spekulovat. Spolehlivě vidíme jen na příštích deset dní.

Silnou teplou fázi El Niňo by měla vystřídat chladná fáze La Niňa. Dotkne se nás to nějak?

Poslední El Niňo nebylo nejsilnější, ale v kombinaci se změnou klimatu představuje zásadní dopady. Ovšem je třeba říct, že je to oscilace, která primárně zasahuje jižní polokouli, takže přímé dopady na naše prostředí se v datech obtížně identifikují.

Samozřejmě, že oscilace spolu souvisejí. Ty, které nás ovlivňují, souvisí s oscilací, jejichž součástí je El Niňo, La Niňa, ale vyvozovat, jaké bude léto, když víme, že bude La Niňa, je složité. Navíc ona obecně podporuje spíše ukládání tepla do oceánu. V některých částech světa povede k většímu oteplení a uvidíme stejné anomálie jako v loňském roce, pouze v jiných místech.

A to, že teď končí El Niňo, neznamená, že se v Evropě něco stane. Můžeme říct, že to bude mít vliv na světové klima, a pak je zase otázka, jak rychlý ten přechod bude.

Dubnové teploty budou i extrémně nadprůměrné

Počasí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám