Hlavní obsah

Supermasivní černá díra ve středu Mléčné dráhy je podezřele nečinná, NASA ví proč

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) věří, že odhalil, proč je supermasivní černá díra Sagittarius A* ve středu naší Galaxie ve srovnání s ostatními galaxiemi podezřele nečinná. Může za to chování magnetického pole v centru Mléčné dráhy, jak upozornila agentura Reuters.

Proč je supermasivní černá díra ve středu naší Galaxie podezřele nečinná?Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Nový výzkum ze stratosférické létající observatoře SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) pomáhá vědcům porozumět rozdílům mezi vysoce aktivní a relativně neaktivní černou dírou.

Výsledky výzkumu a dálková infračervená kamera při observatoři poskytly odborníkům velké množství dat o magnetickém poli v centru Mléčné dráhy a jeho roli při tvorbě černé díry Sagittarius A*, která je velmi klidná.

Plyn neputuje přímo do černé díry

Úřad NASA uvedl, že pokud magnetické pole přivede plyn přímo do černé díry, většina z nich se stane aktivními díky masové spotřebě plynu.

Nové pozorování nicméně ukázalo, že magnetické pole ve středu naší Galaxie propouští plyn, tudíž proudí do oběžné dráhy kolem černé díry. A ta se tím právě zklidňuje, jelikož nespotřebovává žádný plyn, který by nakonec vytvořil nové hvězdy.

„Spirálovitý tvar magnetického pole přivádí plyn na oběžnou dráhu kolem černé díry. To by mohlo vysvětlit, proč je naše černá díra tichá, zatímco ostatní jsou aktivní,” shrnul podle agentury Reuters hlavní autor studie Darren Dowell z NASA.

Foto: Profimedia.cz

Létající observatoř SOFIA

Nová pozorování pomocí speciálního přístroje HAWC+ na observatoři SOFIA (provozované kromě NASA i Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku), která se nachází na letounu, tak tím pádem pomáhají pochopit, jak materiál v atmosféře supermasivní černé díry interaguje s jeho hostitelem.

A též to očividně pomohlo odpovědět na dlouho kladenou otázku, proč je černá díra ve středu Mléčné dráhy slabší ve srovnání s jinými galaxiemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám