Hlavní obsah

Studenty velké korporáty příliš nelákají, zajímá je kariéra i rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští studenti se nehrnou za prací do korporátů a ani nijak zvlášť neupřednostňují kariéru před rodinou. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu, který v šesti evropských zemích a v Maroku uskutečnila GTS Alive Group, která v ČR i dalších zemích vydává studentské průkazy ISIC. Převážně se jedná o vysokoškoláky. Výsledky společnost poskytla Novinkám.

Článek

„V průzkumu jsme se ptali českých studentů také na to, jaké pracovní uplatnění by v budoucnu preferovali. Oproti jiným zemím se jich více vidí jako zaměstnanci menších firem nebo ve státní správě. Naopak korporáty je lákají méně než Rakušany, Španěly či Rumuny. Tři z deseti českých studentů chtějí podnikat, ať už v rámci vlastní firmy, nebo na volné noze,“ uvedl Radek Schich, ředitel GTS Alive v Česku.

Jedna z otázek také směřovala k tomu, co bude pro studenty v budoucnu vyšší prioritou: rodina, nebo kariéra? Podle dvou pětin to budou brát nastejno, dalších 28 procent upřednostňuje kariéru a 27 procent má za důležitější rodinu. Sedm procent zatím neví.

Nespokojení Slováci

Pozoruhodný byl kontrast mezi českými a slovenskými studenty v pohledu na politickou situaci v zemi. Nadšení neprýští ani z jedné skupin. Za spíše dobrou ji má 30 procent českých studentů, za spíše špatnou 43 procent a za velmi špatnou 17 procent. Devět procent neví.

Naproti tomu jen podle čtyř procent slovenských studentů je politická situace v jejich zemi spíše dobrá, pro třetinu je spíše špatná, ovšem 56 procent se shodlo, že je velmi špatná.

Zároveň jen dvě pětiny Slováků jsou spokojeny s životem na Slovensku, což je nejhorší výsledek ze všech zapojených zemí. V případě Čechů je to kolem 80 procent, ale vůbec nejspokojenější jsou Rakušané a v závěsu za nimi Němci.

Čeští žáci se v matematice propadli nejníže za deset let

Věda a školy

Studenti požadují zákon o klimatu

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám