Hlavní obsah

Studenti požadují zákon o klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvoudenní klimatickou stávku ve středu na pražském Klárově zahájili studenti z pražských fakult, aby přiměli vládu k šetrnější politice vůči životnímu prostředí. Mimo jiné požadují, aby vláda přijala závazný klimatický zákon po vzoru jiných evropských zemí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Součástí stávky je i přespání v budovách vysokých škol. Studenti si připravili deky a karimatky pro tuto příležitost

Článek

„Ne sliby – chceme plán. Vládo, skoncuj s uhlím“, stálo na transparentu, který vévodil hloučku asi padesáti studentů. „Máme holé lesy“, odkazoval další transparent na hesla studentských protestů, které započaly 17. listopadu 1989.

„Na mrtvé planetě nebude koho učit“, „Zachraňte vodu“, naléhaly další nápisy. Vyskytly se i poťouchlé výzvy jako „Můžeme se oteplovat i jinak než globálně“.

Zákon musí být spojen se sankcemi a do jeho sepsání musí být zapojena veřejnost
Vojtěch Klimeš, UK

Studenti představili své požadavky, prvním z nich bylo zavedení klimatického zákona.

„Ten umožní vymahatelnost klimatických závazků a zajistí kontinuitu české klimatické politiky. Zákon by měl obsahovat dílčí cíle směřující k uhlíkové neutralitě, bude pracovat s uhlíkovým rozpočtem a má cílit na různé sektory. Také musí být spojen se sankcemi a musí být do jeho sepsání zapojena veřejnost,“ uvedl Vojtěch Klimeš z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Podle něj už má různé verze klimatického zákona zavedeno 16 zemí evropské sedmadvacítky. Zároveň připomněl, že Česko se už v roce 2015 společně s většinou států světa zavázalo bojovat proti postupujícímu zvyšování globálních teplot v rámci Pařížské dohody. Stěžoval si, že dosud se ani nezavíraly uhelné elektrárny.

Dále se dožadoval ustanovení občanských shromáždění, kde by se scházeli představitelé zastupující různé skupiny obyvatelstva podle věku, pohlaví či regionu. Jejich vyjádření by měla být pro vládu závazná. „V Irsku se takto prosadilo manželství pro všechny,“ uvedl Klimeš u památníku druhého odboje.

Zapojilo se 21 fakult

Dalším požadavkem bylo, aby se vláda přestala řídit růstem HDP, který studenti pokládají za zastaralý indikátor, protože nezohledňuje „naplňování základních lidských potřeb, rozdělování bohatství ve společnosti, nerovnosti nebo neplacenou práci“.

Podle organizátorů se do stávky zapojili studenti z 21 fakult devíti českých univerzit.

Poslední generace si sype popel na hlavu: Mýlili jsme se. Přitvrdíme

Zahraniční

„Je to hořkosladký úspěch. Je frustrující, že tady po roce musíme zase být. Za celý uplynulý rok neudělala tato vláda pro boj s klimatickou krizí téměř nic,“ uvedla v projevu další studentka.

Na dvoudenní stávku naváže 17. listopadu protestní pochod

Podle jejích slov protestující studenti navazují na své předchůdce z roku 1989, kteří mimo jiné bojovali i za zlepšení životního prostředí a sociálních podmínek. Za pokřiku „Uhlí patří pod zem“ byly proklamace úvodu třídenních protestů ukončeny.

Protestující studenti se zavázali, že během středy a čtvrtka nebudou navštěvovat výuku, ale budou ve školách a kampusech po dohodě s vedením univerzit provozovat různé aktivity od přednášek přes workshopy po večerní koncerty či vaření guláše.

Na pátek 17. listopadu se pak počítá s protestním pochodem.

Šéf školských odborů oslovuje v dopise rodiče. Vysvětluje důvody stávky 27. listopadu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám