Hlavní obsah

Brněnská technika otevře laboratoře 3D tisku středoškolákům a jejich učitelům

Novinky,

Základní dovednosti 3D modelování a využívání tohoto tisku se už začínají studenti učit nejen na univerzitách, ale také na středních průmyslových školách. Letos poprvé budou středoškoláci a jejich učitelé měřit síly v soutěži digitálního navrhování Autodesk Academia Design. Hostí ji Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně (FSI VUT) v pátek 24. a sobotu 25. března.

Foto: VUT

Technologie 3D tisku

Článek

Do letošního ročníku soutěže, která je určena především studentům 2., 3. a 4. ročníků středních a také vyšších odborných škol a jejich učitelům, se přihlásila více než stovka účastníků z celé republiky.

Modelování prototypů a jejich tisk

Prestižní klání otestuje znalosti a digitální dovednosti studentů ve 2D kreslení a 3D modelování. Vůbec poprvé budou studenti soutěžit také v kategorii zaměřené na modelování prototypů, které si také pomocí metody 3D tisku vytisknou na přístrojích v laboratořích VUT.

„Tuto soutěžní kategorii jsme vyhlásili díky spolupráci s Ústavem konstruování FSI VUT, který středoškolákům umožní využívat vybavení svých laboratoří, především 3D tiskárny. Technologická revoluce jde kupředu a 3D tisk už je v průmyslových podnicích standardem. Začíná tedy pronikat i do výuky technických předmětů na středních školách. Studenti si mohou 3D tisk vyzkoušet v reálných podmínkách,“ uvedl Marek Rozehnal ze školicího střediska Computer Agency, které soutěž pořádá již 23 let.

Foto: VUT

Ilustrační foto

Studenti podle zadání vytvoří, navrhnou a pak také na 3D tiskárnách vytisknou svůj model. Při práci využijí nejmodernější vybavení laboratoře, k němuž mají běžně přístup pouze studenti a výzkumníci z VUT.

Motivace studentů i učitelů

„Naše pracoviště se zapojilo do celoevropského projektu FabLabNet, jehož cílem je zpřístupňovat špičkové technologie pro 3D tisk širší odborné veřejnosti. Pro středoškoláky a jejich učitele je zapojení se do StrojLabu, našeho studentského inkubátoru, skvělou příležitostí, jak získat konkrétní představu o výzkumu a vývoji v oboru 3D tisku. Obor se vyvíjí dynamicky a nabízí technická řešení problémů, se kterými si strojírenství jinými metodami tak efektivně nedokáže poradit,“ popsal David Paloušek, vedoucí Odboru reverzního inženýrství a aditivních technologií FSI VUT.

„Zapojení do soutěže je pro nás také způsob, jak oslovit talentované studenty a motivovat je ke studiu strojního inženýrství,“ dodal.

Soutěžního klání se účastní nejen studenti, ale také jejich učitelé. Mají možnost srovnat se s ostatními vyučujícími, ale také je to motivuje k tomu, aby na sobě pracovali a dále se vzdělávali. Je to prospěšné i pro vztah se studenty.

Reklama

Související články

Školáci se učí pracovat rukama

Některé pražské základní školy zavedly do výuky předmět dílny. Šesťáci až osmáci se učí pracovat rukama a získat zručnost. Nový předmět by jim měl pomoci najít...

Výběr článků

Načítám