Hlavní obsah

Student brněnské techniky navrhl nový interiér Domu pánů z Lipé

Novinky,

Dvorana historického domu na náměstí Svobody v Brně, ve kterém sídlí společnosti Student Agency a RegioJet, se dočká změn. Možnou novou podobu interiéru tzv. Domu pánů z Lipé navrhl student Fakulty stavební Vysokého učení technického (VUT) Lukáš Mydlár, který se stal vítězem soutěže, do které se zapojili studenti dvou fakult brněnské techniky.

Foto: VUT

Vizualizace dvorany

Článek

Dům pánů z Lipé vznikl zhruba v polovině 13. století a od té doby vystřídal mnoho majitelů včetně Čeňka z Lipé, po kterém dodnes nese své jméno.

Foto: VUT

Vizualizace dvorany

„Hlavní myšlenkou mého návrhu bylo plynulé propojení dvorany s kavárnou. Snažil jsem se efektivně využít každý, i zdánlivě neatraktivní prostor, a vytvořit tak možnost plynulého provozu dvorany i při odlišném využití, jako jsou plesy, kurzy či prezentace. Taktéž jsem v návrhu nabídl možnost, jak by bylo možné vyřešit některé technické nedostatky budovy,“ uvedl Lukáš Mydlár, student oboru Architektura pozemních staveb z Fakulty stavební.

Jako vítěz soutěže získal za svůj návrh zájezd do New Yorku pro dvě osoby.

Žádný nevhodný zásah do památky

Do interní ideové soutěže se přihlásilo celkem sedm studentů z Fakulty architektury a Fakulty stavební VUT, kteří hledali novou podobu dvorany. Studenti dostali za úkol navrhnout rozložení jejího prostoru, jeho nasvícení, rozvržení mobiliáře a kompletně vyřešit vnitřní prostor kavárny, která ve dvoraně sídlí.

Návrh ale nesměl zasáhnout do památkově chráněné stavby.

„Návrh Lukáše Mydlára prezentuje vtažení barového pultu kavárny do dvorany, což je pozitivní prvek pro oživení prostoru, a zároveň usnadňuje obsluhu návštěvníků. Práce rovněž ukazuje jednu z možných variant stínění stropu i prosklené plochy,“ zhodnotila vítězný návrh architektka Yvona Geržová, se kterou student práci konzultoval.

Foto: VUT

Vizualizace kavárny

Do nové podoby historické dvorany plánuje firma absolventa VUT Radima Jančury investovat v následujících letech až 10 miliónů korun. Úpravy budou možná zahrnovat i kombinace prvků z dalších studentských prací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám