Hlavní obsah

Středoškoláci se mohou hlásit na stáže do Akademie věd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se hlásí stovky žáků středních škol na stáže „Otevřená věda“. Letos si mohou zájemci vybrat ze 116 stáží na 37 pracovištích Akademie věd ČR. Registrovat se lze do 30. listopadu. Mohou tak nahlédnout pod ruku tuzemským vědcům, ujasnit si obor či přímo svoji chuť vydat se na cestu skutečného badatele. Už v rámci stáží se mohou podílet na výzkumu.

Foto: archiv Otevřené vědy

Stážistky Magdalena Tyrmerová, Tereza Pšejová a Barbora Solnická ve Fyzikálním ústavu AV ČR charakterizovaly řadu vibračních stavů molekuly vody.

Článek

Vědci si pro středoškoláky připravili zajímavá témata od matematiky přes biologii, IT, historii až po psychologii. Již na střední škole tak studenti mají jedinečnou příležitost nejen poznat, jak se dělá věda a jaký výzkum v Akademii věd v současnosti probíhá, ale také se jej aktivně zúčastnit.

„Většinu přihlášených spojuje touha a odvaha zkusit něco jiného, co jejich domovské prostředí – škola, města nebo kraj – nenabízí. Velká část zájemců již má pozitivní zkušenost z podobných aktivit v minulosti a chtějí se znovu účastnit zajímavé práce pod odborným vedením,“ uvedl jeden z lektorů stáží Jan Šmydke z Fyzikálního ústavu AV ČR.

Týden Akademie věd přibližuje výzkum technologií, nabízí i besedy o problémech dneška

Věda a školy

Jemu stážisté Otevřené vědy pomáhají s dílčími kroky, které jsou nutné pro další rozvoj jeho výzkumu.

Celoroční působení

Zájemci si mohou během listopadu vybírat, jakou stáž a na jakém pracovišti by chtěli v příštím roce absolvovat.

„Lektoři si následně na základě přihlášky a motivačního dopisu vybírají nejvhodnějšího kandidáta,“ poznamenala k výběrovému řízení koordinátorka projektu Michaela Váňová ze Střediska společných činností AV ČR.

Student pak stáž může absolvovat sám nebo spolu s dalšími dvěma kolegy v malém vědeckém týmu.

FOTO: Plameny, simulátory a bílé pláště. Aneb věda zábavnou formou

Domácí

Stáže trvají po celý kalendářní rok včetně prázdnin. Časový rozvrh určuje lektor po dohodě se stážisty, tak aby vyhovoval oběma stranám. Minimálně by měly trvat osm hodin v měsíci.

Středoškoláci mají příležitost osobně poznat nejen samotné vědce, ale i laboratoře, knihovny, dostanou se rovněž k zajímavým odborným materiálům a získají cennou praxi. Často pomáhají též s popularizací vědy na akcích, jako je např. Veletrh vědy či Noc vědců.

Bezplatné stáže pro středoškoláky v rámci projektu Otevřená věda pořádá zmíněné Středisko společných činností. Registrovat se zájemci mohou zde.

Příslušné stáže byly vypsány také loni, probíhají tedy i letos.

Hledá se nová generace výzkumníků. Akademie věd otevírá stáže

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám