Hlavní obsah

Hledá se nová generace výzkumníků. Akademie věd otevírá stáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademie věd ČR vypisuje nové stáže „Otevřené vědy“ pro středoškoláky, kteří si tak mohou vybrat ze 122 stáží ve 35 ústavech AV. Od ledna si vybraní jedinci budou moci zkusit práci v oborech jako archeologie, astronomie či biofyzika, ale i lékařské vědy, dějiny umění, filozofie, historie, botanika nebo jazykověda. Zájemci mají možnost do 30. listopadu odeslat vyplněnou přihlášku a motivační dopis.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Ze stáže Vítězslava Jarého

Článek

Bezplatné stáže pro středoškoláky v rámci projektu Otevřená věda pořádá Středisko společných činností AV ČR za přispění ministerstva školství.

Minimálně osm hodin za měsíc

Stáž probíhá celý rok - od ledna do prosince 2022. Časový rozvrh stáže určuje lektor po dohodě se stážisty tak, aby vyhovoval oběma stranám. Minimálně by ale měla trvat osm hodin v měsíci.

Vědcem na zkoušku už na střední. I letos Akademie věd nabízí studentské stáže

Věda a školy

„Sám jsem se jako středoškolák účastnil mnoha akcí určených pro studenty a myslím si, že mi to velmi pomohlo ujasnit si, co by mě bavilo dělat v budoucnu,“ uvedl Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu AV ČR, jeden z lektorů Otevřené vědy, který si pro příští rok připravil stáž o vývoji chytrých LED světel.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Ze stáže Vítězslava Jarého

„Je nesporným přínosem, když už takto mladý člověk má možnost vidět, jak probíhá vědecká práce na špičkovém pracovišti, co taková práce vědce obnáší a jak vůbec funguje - v našem případě - fyzikální laboratoř,“ dodal.

O přijetí rozhodne lektor

Vybírat si z databáze stáží mohou zájemci na webu. Vyhledávat lze podle vědních oblastí, kraje, oboru i ústavu. Na každé stáži jsou místa pro jednoho až tři studenty, kteří ji budou absolvovat společně. Hlásit se mohou také studenti maturitních ročníků v případě, že budou pokračovat ve studiu na VŠ či VOŠ.

O přijetí studenta rozhodne lektor, který stáž vypsal. „Dobré je proto spolu s přihláškou a motivačním dopisem dokázat také zájem o zvolené téma, např. účast v soutěži, olympiádě anebo doporučení učitele či rodiče,“ radí koordinátorka projektu Michaela Marková ze Střediska společných činností AV ČR.

Čeští stipendisté zamířili na desítky světových univerzit. Student Jan Truneček doufá ve vesmírnou stáž

Věda a školy

Stážisté mají povinnost vypracovat ze svého působení v ústavu anotaci a prezentaci, se kterou se na podzim příštího roku zúčastní závěrečné Studentské vědecké konference. Po skončení stáže studenti obdrží certifikát o jejím absolvování, který jim může významně pomoci v přijímacím řízení na vysokou školu.

„Své zkušenosti z prostředí vědy ale mohou uplatnit i kdekoli jinde, ať už při rozhodování o dalším studijním oboru nebo směru jejich budoucí kariéry,“ poznamenala Marková.

Akademie věd: Stáže určitě budou i naživo

Protože zásadním principem je osobní setkávání s vědci a poznání prostředí vědy a výzkumu, stáže se navzdory omezením způsobeným pandemií covid-19 uskuteční. Část výzkumu nicméně středoškoláci věnují teoretické přípravě a online konzultacím.

Žádný problém s respirátory při výuce není, hlásí vysoké školy po zpřísnění

Věda a školy

„Pokud budou dále platná omezení kvůli covidu-19, tak se stáže uskuteční online, formou konzultací a online setkání, studiem literatury apod.,“ upřesnila pro Novinky Marková.

Doufá však, že stáže proběhnou i naživo. „Věříme, že s uvolněním opatření se nejpozději na jaře nebo v létě stáže vrátí do normální režimu - osobních setkávání středoškoláků s vědci. O to intenzivněji pak mohou stáže probíhat v létě, kdy probíhá terénní výzkum, pozorování meteorických jevů nebo hnízdění ptáků,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám