Hlavní obsah

Noc vědců láká na zapojení všech smyslů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční Noc vědců se uskuteční již tento pátek. Do letošního ročníku se v 62 městech zapojí 80 institucí, které svůj program prezentují na více než stovce pracovišť. Dohromady organizátoři připravili 1780 programových událostí na téma „Všemi smysly“. Účast je zdarma, přičemž podle organizátorů je akce vhodná pro nejširší veřejnost - od malých dětí po seniory.

Foto: archiv Noci vědců

Z Noci vědců 2019

Článek

Vědecká pracoviště, univerzity, knihovny, science centra, hvězdárny i muzea pod taktovkou národního koordinátora z Ostravy, Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) a Ostravské univerzity připravily na 30. září pestrý mix workshopů, vědeckých show, přednášek, komentovaných prohlídek, projekcí, experimentů či debatních setkání s vědci.

Čím je aktuální ročník festivalu výjimečný? „Určitě tématem - hmat, sluch, čich, zrak a chuť - a zapojením nových měst, jako jsou například Stříbro, Drásov, Česká Lípa, Kroměříž nebo Karviná,“ sdělila Novinkám manažerka národního koordinátora Noci vědců Jitřenka Navrátilová.

Tvůrci robotů a jejich „miláčci“ oživili pražské Kongresové centrum

Věda a školy

„Zajímá vás, jaké to je chodit, číst, hrát hry či jíst a nevidět u toho? Nyní máte možnost si to prakticky vyzkoušet na našem workshopu. Na několika stanovištích budete moci potrénovat všechny své smysly a posílit svou senzorickou paměť. K dispozici bude řada pomůcek, díky nimž zjistíte, že vidět se dá nejen zrakem,“ popsala část akce programová koordinátorka Kamila Plisková z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.

Foto: archiv Noci vědců

Z Noci vědců 2019

Významnou pozici v rámci české Noci vědců mají pravidelně velká univerzitní města - a už tradičně zejména Praha, kde se zapojí hned 17 předních institucí.

„Pro milovníky vědy jsme si opět připravili tři prohlídkové okruhy labyrintem školy s nahlédnutím do zajímavých prostor a s výkladem a ukázkami, kterým porozumí i nechemici. Zastávky jsou letos tematicky zaměřeny na zrak, chuť, sluch, hmat nebo čich. Průvodci vám budou např. popularizátoři Hodin moderní chemie nebo členové Divadla (v)Ochotných Chemiků,“ představila jednu ze stovek programových položek popularizující práci vědců v Praze Dana Kardová, programová designérka Noci vědců na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT).

Brněnské VUT se připojilo k Asociaci výzkumných univerzit

Věda a školy

Doplnila, že na programové trasy je třeba se vzhledem ke kapacitě a bezpečnosti dopředu registrovat. „Doporučuji před návštěvou programovou nabídku prozkoumat, vytipovat si za pomocí filtrů program vhodný na míru nebo učinit rezervace tam, kde to pořadatelé Noci vědců vyžadují,“ zmínila už dříve.

Zájem i v malých městech

Opomenout nelze podle organizátorů ani další centra v republice - od velkých měst jako Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, Pardubice, České Budějovice, Jihlava, Ústí nad Labem či Zlín, až po instituce v menších městech jako Liběchov, Třeboň, Humpolec, Rychnov nad Kněžnou, Roudnice nad Labem, Česká Lípa či Dolní Dobrouč.

Foto: archiv Noci vědců

Z Noci vědců 2019

„Návštěvnost v těch nejmenších městech nás mile překvapuje, v minulém roce sahala až ke 40 procentům z celkového počtu obyvatel daného místa. Jsme opravdu nadšení zájmem o vědu z řad veřejnosti,“ poznamenala Navrátilová.

Nový nanomateriál pomůže odhalit a likvidovat těžké kovy ve vodě. Je navíc recyklovatelný

Věda a školy

Kompletní program všech 80 letos zapojených institucí z celé ČR návštěvníci najdou na webu akce.

  • NOC VĚDCŮ: akce vznikla v roce 2005 z podnětu Evropské komise. Jejím posláním je nejen popularizace vědy, ale také představení vědců a jejich práce, která je pro většinu lidí často neviditelná, přitom nás provází doslova na každém kroku.

Reklama

Výběr článků

Načítám