Hlavní obsah

Starship vzlétne nejdříve ve druhé polovině dubna

Raketa Starship společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska je připravená na svůj první orbitální let, ale stále čeká na udělení úředního povolení. V pondělí 10. dubna, jak bylo plánováno, nakonec ke startu nedošlo, avšak s ohledem na poslední informace existuje poměrně vysoká šance, že se systém Starship Super Heavy pokusí odstartovat během druhé poloviny dubna.

Foto: Profimedia.cz

Sestava Starship Super Heavy čekající na start

Článek

Raketový systém, který se skládá z nosné součásti rakety nazvané Super Heavy a z rakety Starship, bude startovat ze základny SpaceX v Boca Chica v jižním Texasu v USA.

Na rozdíl od předchozích letů firmy SpaceX je tato mise technicky obtížnější.

Start nejdříve 17. dubna

Klíčový test startu sestavy Starship Super Heavy nejspíš proběhne později tento měsíc, nikoli tedy tento týden, jak uvedl podle agentury Reuters generální ředitel vesmírné společnosti Elon Musk.

Kosmická loď Starship podnikatele Elona Muska by mohla startovat v pondělí

Věda a školy

„Vypuštění Starshipu směřuje na konec třetího dubnového týdne,“ napsal konkrétně Musk v pondělí na svém Twitteru.

O pouhý den dříve tvrdil, že prototyp je již připravený vyrazit na oběžnou dráhu a čeká se pouze na „schválení regulačními orgány“, tj. na licenci od agentury amerického ministerstva dopravy Federal Aviation Administration (FAA). Chvíli to tak vypadalo i na možný start v pondělí 10. dubna.

FAA nicméně v pondělí vydala revidované oznámení, ze kterého mj. vyplývá, že ke startu by mohlo dojít nejdříve 17. dubna. Licenční proces trvá déle zřejmě z důvodu přezkoumání splnění požadavků na ochranu životního prostředí.

Nejpravděpodobnější data tak jsou 19. až 23. duben. Jak připomíná internetový časopis Kosmonautix, je ale důležité zmínit, že 22. a 23. dubna je víkend a SpaceX má povoleno uzavřít silnici k tamní pláži o víkendu jen párkrát v roce.

Musk už není nejbohatší na světě. V Česku má největší majetek Kellnerová

Ekonomika

Aktuální týden od 10. do 16. dubna chce SpaceX využít k dalšímu testování raketové sestavy.

Opakovaně použitelný stroj

V přepočtu má uvedená kosmická loď cenu 64 miliard Kč. Poháněna bude 33 raketovými motory Raptor, které spalují kapalný metan a kyslík. Celá sestava Starship Super Heavy je vysoká 120 metrů. Po svém prvním letu se stane nejvýkonnějším operačním raketovým systémem v historii.

Systém vesmírného plavidla je navržen k přepravě posádky a nákladu, a to do hmotnosti přes sto tun. Úspěšný start rakety by byl pro Muska zlomem v jeho ambicích zrealizovat přepravní síť na orbitě a poté i na Měsíc a na Mars. Jelikož má raketa disponovat schopností startovat opakovaně, mohla by v budoucnu fungovat i jako jakési přepravní letadlo.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) už s Muskem podle zpravodajské stanice BBC uzavřel o novém systému smlouvu ohledně vývoje nové verze, která by mohla přispět v programu mise Artemis, která má vrátit lidi na Měsíc.

NASA představila astronauty, kteří obletí Měsíc

Svět

Pilotka z Iráku, nebo jaderná vědkyně? Smála se třetí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám