Hlavní obsah

Kosmická loď Starship podnikatele Elona Muska by mohla startovat v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholí přípravy další kosmické mise společnosti SpaceX. Podnikatel Elon Musk sdílel na Twitteru video nové rakety Starship připravené na startovací rampě v americkém Texasu. Měla by startovat během příštího týdne, ovšem na svou cestu stále nemá licenci.

Foto: Profimedia.cz

Loď Starship posazená na prvním stupni Super Heavy na kosmodromu Starbase

Článek

Dlouho očekávaný start Muskovy rakety nové generace se blíží. Poprvé by se mohla jeho společnost SpaceX zařadit mezi týmy, které jsou schopny orbitálního letu kolem planety Země. A to dokonce opakovaně.

Elon Musk na svém twitterovém účtu: Starship je připravena ke startu. Čekáme na povolení.

Raketa Starship společnosti SpaceX je připravená k odletu na rampě v kosmodromu Starbase. Tato hvězdná základna je jednou z prvních čistě komerčních určených pro orbitální mise. Nachází se v oblasti Boca Chica v Texasu, nedaleko mexických hranic u Mexického zálivu.

Na rozdíl od předchozích letů společnosti SpaceX je tato mise technicky obtížnější. Skládá se z nosné součásti rakety nazvané „Super Heavy“ a z rakety Starship. Může být používána k přepravě osob i nákladu.

Pilotka z Iráku, nebo jaderná vědkyně? Smála se třetí

Zahraniční

V přepočtu má tato kosmická loď cenu šedesáti čtyř miliard korun českých. Poháněna bude 33 raketovými motory Raptor, které spalují kapalný metan a kyslík. Vysoká je neuvěřitelných 120 metrů. Po svém prvním letu se raketa stane nejvýkonnějším operačním raketovým systémem v historii.

Systém kosmické lodě je navržen k přepravě posádky a nákladu a to do hmotnosti přes sto tun. Úspěšný start rakety by byl pro Elona Muska zlomem v jeho ambicích zrealizovat přepravní síť na orbitální dráze a poté i na Měsíc a na Mars. Vzhledem k tomu, že raketa může startovat opakovaně, mohla by v budoucnu fungovat jako přepravní letadlo.

Agentura ministerstva dopravy Spojených států FAA uvedla, že primárním očekávaným datem startu je 10. duben. Záložní dny jsou 11. a 12. duben. Stále ovšem neučinila oficiální rozhodnutí o licenci pro vzlet rakety Starship.

Agentura Reuters uvedla, že podle osoby obeznámené s procesem, jenž si nepřála být jmenována, by rozhodnutí mohlo být uděleno v pondělí. Zároveň ale také varuje, že licenční proces může trvat déle z důvodu přezkoumání splnění požadavků na ochranu životního prostředí.

NASA již s Elonem Muskem uzavřela o novém systému smlouvu ohledně vývoje nové verze, která by mohla přispět v programu mise Artemis, uvedl web BBC.

Společnost SpaceX vlastní podnikatel Elon Musk, jenž zároveň stojí za automobilkou Tesla, nebo platebním systémem PayPal. Minulý rok odkoupil také populární sociální síť Twitter, kde v posledních dnech sdílí fotky i videa nové rakety připravené ke startu.

Sonda JUICE, na které se podíleli Češi, má k Jupiteru odstartovat 13. dubna

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám