Hlavní obsah

Musk už není nejbohatší na světě. V Česku má největší majetek Kellnerová

Nejbohatším člověkem na světě je podle žebříčku, který v úterý zveřejnil časopis Forbes, Bernard Arnault. Ten je spoluvlastníkem skupiny LVMH, která prodává luxusní zboží. Jeho majetek dosahuje částky 211 miliard dolarů. Na pozici nejbohatšího člověka vystřídal loňského vítěze Elona Muska, který stojí v čele automobilky Tesla. V ČR je nejbohatší majitelka PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Její majetek má hodnotu 16,5 miliardy dolarů (355,9 miliardy korun).

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Šéf a majitel skupiny LVMH Bernard Arnault

Článek

Arnaultův majetek časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč), Muskův se proti loňsku ztenčil na 180 miliard dolarů. V roce 2022 byl odhad jeho majetku 219 miliard dolarů.

Musk sestoupil na druhé místo kvůli nákupu společnosti Twitter, za kterou loni na podzim zaplatil 44 miliard dolarů. Vliv na pokles Muskova majetku měl ale i propad akcií Tesly.

Třetí místo letos náleží zakladateli internetového obchodu Amazon Jeffu Bezosovi. Také on si meziročně pohoršil - jeho majetek se ztenčil na 114 miliard z loňských 171 miliard dolarů.

Kdosi ze stovky nejbohatších lidí světa zemřel, nebo se rozdal. Prozradily to daně

Evropa

Arnault je vystudovaný inženýr. Od roku 1991 je podruhé ženatý, jeho manželkou je Hélène Mercierová. Spolu mají tři děti – Alexandra, Frédérica a Jeana. Arnault je milovníkem současného umění, které sbírá. Společnosti LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) patří šest desítek značek luxusního zboží, například módní značka Louis Vuitton nebo výrobce koňaku Hennessy.

Kellnerová drží první příčku

Na druhé místo se mezi českými miliardáři posunul většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem za 9,2 miliardy dolarů (198,5 mld. Kč). Třetí je majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 8,1 miliardy dolarů (174,7 mld. Kč).

V celkovém pořadí patří Kellnerové, která je vdovou po zakladateli skupiny Petru Kellnerovi, 101. místo. Křetínský je mezi světovými miliardáři na 208. pozici. Na druhé místo mezi Čechy mu pomohly hlavně rostoucí ceny energií, což se promítlo do znásobení ziskovosti jeho energetických firem.

Do žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostali majitel průmyslového holdingu Czechoslovak Group Michal Strnad a zakladatel a šéf internetového obchodu Alza Aleš Zavoral. Forbes podotkl, že Zavoral ovládá Alzu přes kyperskou společnost L. S. Investments Limited a nikdy nepodal důkaz o tom, že není jejím majitelem.

Do světového žebříčku dolarových miliardářů, který sestavil časopis Forbes, se poprvé dostalo 11 Čechů.

Žebříček nejbohatších lidí dle časopisu Forbes
pořadíjménoodvětvímajetek (v USD)
1.Bernard ArnaultLVHM211
2.Elon MuskTesla, SpaceX180
3.Jeff BezosAmazon114
4.Larry EllisonOracle107
5.Warren BuffettBerkshire Hathaway106
6.Bill GatesMicrosoft104
7.Michael BloombergBloomberg94,5
8.Carlos Slim HeluTelecom93
9.Mukesh Ambanienergetika, komunikace83,4
10.Steve BalmerMicrosoft80,7
zdroj: Forbes

Stála 35 tisíc, vysvětluje Babiš „odborářskou“ bundu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám