Hlavní obsah

Spějeme k další době ledové? Systém oceánského proudění může zkolabovat už za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle nové studie by se systém oceánského proudění mohl zhroutit teoreticky už za dva roky. Zastavení by mělo katastrofální dopady, systém je zásadní pro přenos tepla na naší planetě. Mohlo by to znamenat budoucí ochlazeni v Evropě, zejména v jejích severních částech, ale na druhou stranu ještě větší oteplení v tropech. Ve stávajícím režimu funguje cirkulace mořských proudů už 12 tisíc let – od poslední doby ledové.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Ve zveřejněné studii v odborném žurnálu Nature Communications vědci z Institutu Nielse Bohra a katedry matematických věd Kodaňské univerzity upozorňují na hrozbu kolapsu tzv. Atlantické meridionální cirkulace (zkráceně AMOC). K tomu by podle studie mělo dojít mezi roky 2025–2095.

Atlantická meridionální cirkulace

AMOC přenáší teplou oceánskou vodu z tropů na sever k pólu, kde se ochlazuje a klesá, čímž pohání atlantické proudy mířící zpět na jih.

Problémem je přílišné množství sladké vody z tajícího grónského ledovce, která celý proces zastavuje, protože snižuje hustotu a tím i schopnost klesat ke dnu. V důsledku globálního oteplování je tedy nejslabší za posledních 1600 let.

Tání ledovce u nejsevernější výzkumné stanice šokovalo polárníky

Věda a školy

Systém AMOC je také napojený na části Golfského proudu, tvoří ale jen přibližně 10 procent jeho objemu.

Kolaps systému AMOC, byť ovlivní jen část cirkulace Golfského proudu, by měl podle odborníků naprosto katastrofální důsledky, pomáhá totiž regulovat globální výkyvy počasí.

Ovlivnilo by to deště, na kterých jsou závislí lidé v Indii nebo Jižní Americe. V Evropě (či obecně v oblastech severního Atlantiku) by se zase zvýšil počet bouří a např. v Americe by se zvýšila hladina moří. Důležité je, že ochlazení v Evropě by doprovázelo oteplení v tropickém podnebném pásu, kde to už skutečně „není potřeba“.

Ostatně již dříve se objevily spekulace, že by globální oteplování mohlo být – alespoň v určitých územích – předzvěstí doby ledové.

Golfský proud vykazuje známky kolapsu, tvrdí studie

Věda a školy

„Myslím, že bychom měli být velmi znepokojeni,“ řekl minulý týden deníku The Guardian profesor Peter Ditlevsen z Kodaňské univerzity v Dánsku, který vedl novou studii. „Byla by to velmi, velmi velká změna. AMOC se neuzavřel už 12 000 let.“

Systém AMOC se v cyklu dob ledových, který se odehrával před 115 000 až 12 000 lety, opakovaně zhroutil a znovu spustil. Celkem podle vědců 25krát – na základě studií jádra grónského ledovce.

Výzkumníci k analýze použili údaje o mořské hladině sahající až do roku 1870. Analýza je založena na předpokladu, že emise skleníkových plynů porostou stejně jako doposud.

Emise skleníkových plynů jsou spojeny se změnou klimatu a globálním oteplováním, proto jsou důležitým aspektem v této studii. I ony tak mohou mít vliv na tání zmíněné ledové masy v Grónsku, a v důsledku toho i na možné budoucí „vypnutí“ systému AMOC. Vědci tak po snížení produkce skleníkových plynů znovu a znovu volají.

IPCC je se studií v rozporu

Nejnovější hodnocení Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) je však se studií v rozporu. Správa uvádí, že je náhlá změna oceánské cirkulace v tak krátké době nepravděpodobná. Tedy že AMOC v tomto století nezkolabuje.

Středozemní moře je nejteplejší v historii, tvrdí španělští vědci

Evropa

Profesor David Thornalley z University College London ve Velké Británii souhlasil, že studie má velké neznámé, ale uvedl, že další výzkum je nezbytný.

„Pokud jsou statistiky robustní a relevantním způsobem popisují, jak se chová skutečný AMOC, pak je to velmi znepokojivý výsledek,“ řekl pro The Guardian.

Katastrofální důsledky pro klima: Podmořské proudy u Antarktidy rychle zpomalují

Věda a školy

Antarktida zažívá extrémní tání. Chybí plocha o velikosti Argentiny

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám