Hlavní obsah

SpaceX vynesla do vesmíru pátou sérii šedesáti družic Starlink. Opět s malým zpožděním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Soukromá americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska po několikadenním zpoždění kvůli počasí vynesla do kosmu pátou sérii 60 satelitů připravované sítě Starlink, která má umožnit globální připojení k internetu. Raketa Falcon 9 družice v pondělí 17. února dopravila na oběžnou dráhu, kde se aparáty od druhého stupně nosiče zdárně oddělily.

Foto: MALCOLM DENEMARK/FLORIDA TODAY, Reuters

Start rakety Falcon 9 z floridského Mysu Canaveral s pátou sérií satelitů Starlink

Článek

Raketa zamířila do vesmíru v pondělí ve stanovený čas 16:05 SEČ z floridského kosmodromu na Mysu Canaveral. Po 11 minutách letu se satelity po úspěšném vynesení na předběžnou orbitu oddělily od druhého stupně rakety.

Start rakety s 60 družicemi

Satelity se odpojily najednou

Zajímavé je, že se družice odpojily najednou, nikoli po jedné nebo po párech, jak tomu bylo u předchozích letů.

Odpojení satelitů ve vesmíru

Rotace jednotlivým Starlinkům umožnila, aby se od sebe vzdálily před zažehnutím vlastního pohonu, který jim umožňuje dostat se na stanovené oběžné dráhy ve výšce zhruba 550 kilometrů.

První stupeň rakety měl opět přistát na plošině v Atlantiku, to se ale nepovedlo.

První stupeň Falconu 9 měl opět přistát na prámu Of Course I Still Love You v Atlantiku, aby mohl být znovu využit k dalšímu startu. Podle webu NASA Spaceflight.com se však přistání nepovedlo, stupeň plošinu minul a prý „měkce dopadl“ do oceánu.

Raketový stupeň přistávací plošinu minul.

Musk chce mít na orbitě tisíce Starlinků

Společnost SpaceX do kosmu vynesla předchozí čtyři série po šedesáti satelitech Starlink loni v květnu a v listopadu a poté dvakrát letos v lednu. Před těmito čtyřmi vesmírnými lety byly v únoru 2018 zkušebně dopraveny na orbitu dvě tyto družice mimo letový program Starlink.

Musk poslal na orbitu další šedesátku satelitů Starlink, počasí konečně přálo

Věda a školy

Počet satelitů Starlink plánuje SpaceX rychle zvýšit, společnost chce letos s družicemi startovat každé dva až tři týdny. Cílem je do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a části Spojených států, přičemž v příštím roce ve zbytku světa.

Prozatímní plán Muskovy firmy počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. SpaceX ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 tisíc satelitů, na což ovšem v současnosti nemá povolení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám