Hlavní obsah

Společnost SpaceX vynesla do kosmu další sérii komunikačních družic Starlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX v úterý úspěšně vynesla na oběžnou dráhu dalších 60 družic chystané sítě Starlink, která má umožnit vysokorychlostní přístup k internetu z kteréhokoli místa na Zemi. Jde již o třetí podobně velkou sérii satelitů vyslanou na orbitu, čímž se ze SpaceX stala firma provozující největší počet umělých družic na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety SpaceXVideo: Reuters

 
Článek

Sedmdesát metrů vysoká raketa Falcon 9 vyletěla dnes v 03:19 SEČ z mysu Canaveral na Floridě. Satelity, z nichž každý váží asi 260 kilogramů, vynesla do výšky přibližně 290 kilometrů. Družice po sérií testů využijí svůj vlastní pohon, aby se dostaly do výšky 550 kilometrů, kde zaujmou svoje místo na předem určené oběžné dráze.

Jeden ze satelitů má navíc poprvé experimentální nátěr, který by měl tlumit odrazivost světla a tím bojovat proti světelnému smogu, protože plán na umístění megakonstelace 12 000 družic na oběžnou dráhu vzbuzuje kritiku u některých vědců. Satelity Starlink totiž odráží světlo a navíc budou vysílat velké množství radiových vln. Astronomové se proto obávají, že světelné a elektromagnetické znečištění výrazně zkomplikuje pozemské pozorování hvězd. Kritici také upozorňují, že pohyb takového množství Starlinků po orbitě znesnadní kosmické lety i pohyb současných družic kvůli hrozbě kolize.

Muskova firma vypustila na oběžnou dráhu dalších 60 družic sítě Starlink

Věda a školy

Společnost Space X tvrdí, že problémy nejsou tak vážné a že postupně pracuje na jejich eliminaci.

Musk do toho šlápl, Zemi budou obíhat tisíce družic pro připojení k internetu

Věda a školy

Space X má v plánu vynést na oběžnou dráhu celkem 12 000 satelitů Starlink do poloviny dekády. Plánuje proto urychlit starty raket s dalšími sériemi a vysílat je do vesmíru každé dva až tři týdny.

Vypouštění husté sítě satelitů poskytujících internet nejde Muskovi podle plánů

Amerika

Vyhořelý první stupeň rakety úspěšně přistál na na plošině Of Course I Still Love You v Atlantickém oceánu. SpaceX se snaží opětovným používáním některých částí raket snížit  náklady letů do vesmíru. Pro první stupeň dnešní rakety to byl již čtvrtý kosmický let, celkově se jednalo o 48. úspěšné přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na plovoucí plošině.

Reklama

Výběr článků

Načítám