Hlavní obsah

SpaceX odložila na čtvrtek start japonského lunárního modulu s arabským vozítkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká společnost SpaceX odložila - na tuto středu naplánovaný - start rakety Falcon 9, která má směrem k Měsíci vynést vozítko Rašíd Vesmírného centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) Spojených arabských emirátů (SAE). To bude na palubě japonského měsíčního přistávacího modulu Hakuto-R. Nový čas startu je čtvrtek v 9:37 SEČ, informovala SpaceX na Twitteru.

Foto: ispace

Japonský lunární přistávací modul Hakuto-R na ilustračním obrázku

Článek

SpaceX, vesmírná společnost podnikatele a miliardáře Elona Muska, bez podrobností oznámila, že start z floridského kosmodromu CCSFC (Cape Canaveral Space Force Station) odložila kvůli nutnosti provést další předletové kontroly.

Dopravit nějakou technologii na Měsíc, který se od země nachází asi 400 tisíc kilometrů, se zatím podařilo jen vesmírným agenturám USA, Ruska a Číny.

SAE svůj vesmírný program uspíšily - malé, desetikilové vozítko Rašíd mělo původně vyrazit k Měsíci až v roce 2024. V případě úspěchu půjde o první arabskou misi na Měsíc.

„Častá a nízkonákladová doprava na Měsíc“

Pokud Falcon 9 ve čtvrtek odstartuje, Rašíd přistane na viditelné straně Měsíce v kráteru Atlas kolem dubna 2023 pomocí lunárního modulu Hakuto-R japonské společnosti iSpace.

„Za šest krátkých let, od chvíle, kdy jsme projekt konceptualizovali, jsme toho dosáhli mnoho,“ konstatoval generální ředitel iSpace Takeši Hakamada podle agentury AFP.

Firma iSpace je relativně malou společností s asi 200 zaměstnanci, která cílí na zřízení „časté a nízkonákladové dopravy na Měsíc“. Přispět chce také do mise Artemis americké vesmírné agentury NASA.

Modul Orion vytvořil nový rekord ve vzdálenosti od Země. Překonal Apollo 13

Věda a školy

Výběr článků

Načítám