Hlavní obsah

Soukromá mise Ax-3 opouští oběžnou dráhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Freedom se soukromou misí Ax-3 americké společnosti Axiom Space odlétá od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Průlez mezi kosmickou stanicí a lodí byl uzavřen ve středu po 13. hodině našeho času, plavidlo se čtyřmi astronauty se od orbitálního komplexu odpojilo v 15:20 SEČ. Na ISS už je tak opět jen sedm osob.

Foto: AFP PHOTO / NASA TV, Profimedia.cz

Po dobu více než 18 dní se na palubě ISS „tísnilo“ 11 osob. Členové soukromé mise Ax-3 jsou na fotografii v popředí a v modrých uniformách.

Článek

Čtyřčlenná podsádka soukromé mise se měla původně vrátit na zemský povrch již minulý týden v sobotu, avšak společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která lodě Crew Dragon provozuje, oznámila, že osazenstvo mise Ax-3 stráví na ISS pár dní navíc kvůli špatným povětrnostním podmínkám v přistávacích zónách u pobřeží americké Floridy.

Původně se mělo jednat pouze zhruba o dvoutýdenní „výlet“.

Jelikož ale byla čtveřice na ISS od soboty 20. ledna a odlétá až nyní a navíc má podle informací od SpaceX proniknout zemskou atmosférou a přistát ve vodách Atlantského oceánu nedaleko Floridy až v pátek 9. února, tak i s oběma cestami nakonec půjde o třítýdenní misi.

Posádka soukromé mise přistála u Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Přistání návratové kabiny je naplánováno v pátek okolo 14:30 SEČ východně od města Daytona Beach.

Misi Ax-3 vede bývalý astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), rodák z Madridu Michael López-Alegría, jediný ze čtveřice, který měl už předtím zkušenosti přímo z vesmírného prostoru.

Posádku doplnil Švéd Marcus Wandt z Evropské kosmické agentury (ESA), Ital Walter Villadei a Turek Alper Gezeravci. Všichni tři mají zkušenosti jako vojenští piloti. Gezeravci, který kromě toho létal i pro komerční aerolinky, je prvním tureckým astronautem v kosmickém prostoru.

Na vesmírné stanici se měli věnovat např. výzkumu mikrogravitace či testování různých technologií. Přímo na palubě stanice ISS strávila čtveřice 18 dní, tři hodiny a 38 minut, informoval na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

V USA provedli úspěšný zátěžový test prototypu nafukovací vesmírné stanice

Věda a školy

Pro společnost Axiom Space, která usiluje i o vybudování vlastní komerční vesmírné stanice, jde o třetí misi po Ax-1 a Ax-2 z dubna 2022 a května 2023.

Axiom Space uskutečňuje mise ve spolupráci s NASA, která firmě účtuje poplatky za využívání stanice. Podrobnosti jednotlivých smluv včetně cen zaplacených za jedno místo nebyly zveřejněny. Americké úřady dříve uvedly, že jedna letenka při startu rakety a lodi SpaceX stojí okolo 55 milionů dolarů (1,3 miliardy Kč), lze proto očekávat, že ceny u soukromých cest jsou rovněž vysoké.

Rekord ruského kosmonauta

Na palubě ISS tak už jsou opět jen členové dlouhodobějších misí národních či kontinentálních agentur. Jmenovitě Dán Andreas Mogensen z Evropské kosmické agentury (ESA), astronautky NASA Jasmin Moghbeliová a Loral O’Harová, Japonec z kosmické agentury JAXA Satoši Furukawa a kosmonauti z ruské vesmírné korporace Roskosmos Konstantin Borisov, Nikolaj Čub a Oleg Kononěnko.

Právě Kononěnko se minulý týden oficiálně stal člověkem, který strávil nejdelší dobu v kosmickém prostoru. Devětapadesátiletý kosmonaut strávil ve vesmíru za svoji kariéru dohromady už více než 880 dní.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Koncem loňského prosince navíc Roskosmos oznámil, že se s NASA dohodl na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Ruský kosmonaut má rekord v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám