Hlavní obsah

První astronaut mise Artemis? Ovečka Shaun

Na palubě lodi Orion poletí během první mise k Měsíci i ovečka Shaun. Oblíbená postavička z animovaného seriálu pro děti se koncem srpna vydá na cestu dlouhou půl milionu kilometrů, která se uskuteční bez lidské posádky, napsal server BBC. Během dalších plánovaných misí Artemis se mají – již opravdoví lidští – astronauti po půlstoletí vrátit na povrch Měsíce.

Foto: ESA/Aardman

Ovečka Shaun v „beztížném“ stavu v letadle

Článek

Obří raketa SLS (Space Launch System) společně s lodí Orion a jejím evropským servisním modulem má podle plánu americké vesmírné agentury NASA odstartovat z Floridy 29. srpna.

Malý krok pro člověka, ale velký skok pro ovce

Možnost startu této mise Artemis I se nabízí od 14:33 SELČ a potrvá dvě hodiny.

Farmáři našli zřejmě nejchundelatější ovci na světě

Koktejl

„Pro Shauna (přesnější překlad do češtiny by byl Beránek Shaun – pozn. red.) a ESA je to vzrušující chvíle. Jsme rádi, že ho pro misi vybrali, a je nám jasné, že ačkoli jde o malý krok pro člověka, je to velký skok pro ovce,“ komentoval výběr posádky David Parker, šéf oddělení pro pilotovaný a robotický výzkum Evropské kosmické agentury (ESA).

Výcvik simulující stav beztíže

„Shaun poletí jako jeden z prvních astronautů mise Artemis a bude průkopníkem v průzkumu Měsíce, což je pro našeho huňatého dobrodruha velká pocta,“ uvedla Lucy Wendoverová, marketingová ředitelka společnosti Aardman, která seriál Ovečka Shaun produkuje.

Podle vyjádření ESA z tohoto týdne už dříve malá postavička (podle portálu Space.com v podobě plyšové hračky) absolvovala např. „trénink připravující na pobyt v prostředí mikrogravitace jako každý astronaut“. Šlo o tzv. parabolický let na palubě speciálně upraveného letounu Airbus A310 Zero G.

Raketa už čeká na odpalovací rampě

V Kennedyho vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral už přípravy na start rakety SLS běží na plné obrátky. Raketa je připravená na startovací rampě. První nepilotovaná mise má obletět Měsíc a vrátit se po 42 dnech k Zemi.

NASA poslala měsíční raketu na odpalovací rampu, první start se blíží

Věda a školy

V případě neúspěchu onoho 29. srpna, např. kvůli počasí, plánuje NASA další starty 2. a 5. září; na další pokus pak musí dva týdny počkat.

Do vesmíru poletí první Američanka domorodého původu. Bude navíc velitelkou

Věda a školy

Let s posádkou – Artemis II – je plánovaný na rok 2024, první přistání na Měsíci – Artemis III – pak v roce 2025.

Foto: ESA/Aardman

Postavička „ovčího astronauta“ na snímku z roku 2019

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám